El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest dijous investigar "policies i jutges patriòtics" que "manipulen evidències per construir relats falsos amb l'objectiu d'incriminar innocents". Ho ha dit després que l'advocat Gonzalo Boye hagi presentat una denúncia contra el jutjat número 1 de Barcelona, el titular del qual és el magistrat Joaquín Aguirre, que investiga el cas Volhov, per haver filtrat informació confidencial que ha alimentat la teoria de la suposada "trama russa" de l'independentisme a la premsa espanyola. Puigdemont ha subratllat que la "trama real" que cal investigar és precisament aquesta. "És una trama delictiva de la qual hi ha prou elements perquè s'investigui, s'actuï i es vagi fins al final. Si és que l'estat de dret els importa alguna cosa, és clar.", ha reblat. 

La construcció de la suposada "trama russa"

A finals de gener, el jutge Aguirre va prorrogar una de les peces del cas Volhov que vincula el president Puigdemont amb la suposada trama russa del procés, argumentant que encara hi ha diligències pendents. A més, en la seva resolució, el jutge explicava que el 28 de desembre del 2023 havia rebut una carta anònima de l’equip d’investigació periodística internacional Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). La carta incloïa articles d'aquest grup periodístic que denunciaven les suposades connexions de Puigdemont amb Rússia i explicava diversos fets, com ara que el president va rebre el ciutadà rus NIkolai Sadovnikov, associat al govern de Vladímir Putin, el dia abans de la declaració d'independència de Catalunya. A partir d'aquesta informació, el jutge justificava la decisió de prorrogar el procés per tal de "comprovar la veracitat d'aquestes dades". 

L'advocat penalista Gonzalo Boye, ara ha denunciat davant el jutjat d'instrucció que la informació amb la qual es va fer aquesta suposada investigació periodística prové del contingut del telèfon d'un altre investigat al cas Volhov, Víctor Tarradellas. L'advocat denuncia que la informació extreta per la Guàrdia Civil d'aquest mòbil, i lliurada al jutjat, també es va facilitar a "tercers no relacionats amb la causa". És per això que denuncia que "utilitzant fons públics, el jutjat va desenvolupar la teoria de la suposada trama russa basada en aquestes cartes anònimes", alhora que les decisions judicials han anat alimentant la cobertura mediàtica d'aquesta suposada intervenció de l'entorn de Putin en el procés. Per tot plegat, Boye ha reclamat que s'enviï a repartiment el cas Volhov perquè ho investigui un altre jutjat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!