Les pressions del Ministeri de l’Exterior per frenar l’explicació del procés sobiranista al món i que l’exministre José Manuel García-Margallo ha admès públicament, continuen presents però no impedeixen l’acció exterior del Govern, segons el president, Carles Puigdemont.  

“El món sap perfectament com ha d’actuar. Per més favors que es demani, els països són lliures, prenen les seves decisions com ha estat i com ha de ser sempre”, ha assegurat el cap de l’executiu català.

L’exministre Margallo va admetre la setmana passada que l’Estat havia pressionat països de tot el món perquè es posicionessin en contra de les reivindicacions catalanes, la qual cosa ha obligat a compensar-los amb “favors”.

Precisament aquestes pressions han obligat la delegació catalana que es troba en visita oficial als Estats Units a mantenir sota la més absoluta discreció l'agenda del president. Aquesta tarda, Puigdemont es reunirà amb representants polítics a la Cambra de Representants i no es facilitarà el nom de la persona amb qui està prevista la trobada per evitar que aquestes interferències.

Abans d’abordar l’acord que el Departament de Cultura té previst signar amb l’Smithsonian Folklife Institute, perquè Catalunya participi en la 50a edició del festival que organitza aquesta institució, el president ha admès que el Govern nota les pressions “sempre, des de fa molt i molt de temps, l’anterior govern, i també aquest”. 

No obstant això, ha destacat que això no ha impedit que es puguin tancar acords com el que el Govern està a punt de signar amb l’Smithsonian.