El principal diari japonès de l'arxipèlag d'Okinawa, The Ryukyu Shimpo, ha entrevistat aquest dilluns el president a l'exili, Carles Puigdemont. Al llarg de la conversa s'entreveuen similituds entre Catalunya i la regió japonesa, ambdós "territoris ocupats no volgudament", tal com defineix el rotatiu. 

"Igual que la lluita contínua entre el govern japonès i el comtat d'Okinawa per la construcció d'una nova base a Henoko, el govern espanyol ha processat Puigdemont i els seus consellers per portar a la justícia qüestions polítiques", destaca el diari en el primer paràgraf. 

L'arxipèlag japonès d'Okinawa va ser l'escenari d'una de les batalles més sagnants de la Segona Guerra Mundial. Durant 82 dies a principis de 1945, s'estima que 200.000 soldats i civils hi van morir. Amb l'argument que és una zona estratègica, els Estats Units hi han arribat a establir al llarg del temps fins a 32 bases militars ―més del 70% de les instal·lacions militars nord-americanes al Japó es concentren a Okinawa― que han estat utilitzades en guerres posteriors, com les del Vietnam, Corea, l'Iraq i l'Afganistan. 

Els japonesos han intentat esborrar aquest passat violent i han convertit l'illa en un paradís de l'oceà Pacífic totalment enfocat al turisme. Ara bé, la presència nord-americana es manté amb la infraestructura militar activa i en contra de la voluntat de la població. La constatació d'aquest descontentament es va fer palesa el passat mes de febrer, quan el 72% dels ciutadans de la prefectura d'Okinawa van votar en contra de la recol·locació de la base de Futenma a Henoko en un referèndum. Tant el govern dels Estats Units com el del Japó van ignorar l'oposició expressada a la consulta. 

"És una regla de la democràcia respectar els resultats del referèndum", apunta Puigdemont en l'entrevista, referint-se també a la crisi política entre Catalunya i Espanya. Pel president català, "és el deure del govern implicar-se en el diàleg polític", com també el deure de "fer cas de l'opinió dels ciutadans". 

premsa japonesa Puigdemont

Puigdemont també explica a la premsa japonesa que la comunitat internacional ha recomanat al govern espanyol que garanteixi la independència judicial. "El llegat negatiu que ens deixa la dictadura espanyola és que els interessos polítics i els tribunals continuen vinculats", sentencia rotund el president. 

El president a l'exili cita Okinawa al Japó i el Quebec al Canadà ―a més de Catalunya― com a regions on el dret a l'autodeterminació ha estat vulnerat pel govern central i destacat que "cal treballar conjuntament per suprimir l'Estat i decidir nosaltres mateixos el futur''. I clou amb un missatge d'empenta: "Jo ho vaig fer".