El president Carles Puigdemont ha sotmès una segona petició per viatjar al Quebec després que les autoritats canadenques li deneguessin l'entrada al país. Així ho han explicat en roda de premsa l'advocat canadenc de Puigdemont, Stéphane Handfield, i el president general de la Societat Saint-Jean-Baptiste (SSJB) de Mont-real, Maxime Laporte.

Segons han informat, l'equip de Puigdemont ha fet una nova petició per obtenir l'autorització electrònica de viatge (AEV) necessària per entrar al país. L'objectiu, han apuntat, és que pugui fer una visita al Quebec del 10 al 14 de juny. Des de la SSJB afirmen que vigilaran "molt de prop" quina és la resposta del Ministeri d'Immigració del Canadà. Durant la roda de premsa, Handfield ha dit que s'asseguraran que el procediment "va bé".

En un principi, Puigdemont tenia previst visitar el Quebec a principis del mes d'abril i durant la seva estada havia de realitzar una conferència de premsa i una visita a l’Assemblea Nacional del Quebec, però les autoritats canadenques van rebutjar el seu dret a viatjar just un dia abans de la data prevista per a la sortida. 

El govern canadenc no va donar cap explicació per revocar el permís que havia estat concedit prèviament al president. Es tracta de l’autorisation de voyage électronique (AVE), imprescindible per als ciutadans de països exempts de visat i amb el qual les autoritats poden bloquejar viatgers abans d’embarcar a l’avió cap al Canadà.

Trudeau assegura que no va intervenir

Ara bé, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va rebutjar que el veto del Canadà a Puigdemont fos fruit de la intervenció del seu Govern. Trudeau va declarar que no s'havia produït cap intervenció política per negar l'entrada al país a Puigdemont i que la decisió va ser presa de forma independent per funcionaris del Ministeri d'Immigració.

D'altra banda, el diari canadenc La Presse, ha assegurat que el president Puigdemont va ser enganyat a l'hora de tramitar les seves dades al Ministeri d'Immigració canadenc. Segons el mitjà, el president va contractar una empresa privada per tramitar la seva sol·licitud.

El mitjà assegura que en un primer moment el Canadà va concedir el permís a Puigdemont, però que va demanar a l'empresa que enviés unes dades addicionals de Puigdemont. Concretament el que van requerir les autoritats canadenques van ser unes informacions addicionals a través d'una "carta d'equitat processal", però el problema és que l'empresa no li van enviar aquest requeriment a Puigdemont, per tant el president mai va poder enviar la informació sol·licitada li van prohibir el viatge al Canadà.

L'empresa contractada per Puigdemont no li va dir en cap moment que la seva sol·licitud havia estat posada en pausa, simplement li va dir que havia estat revocada i que el govern del Canadà no comunicaria els motius de la revocació en qüestió.