Les autoritats espanyoles encara no entenen per què el president, Carles Puigdemont, ha agafat aquest dilluns un avió de bon matí i ha abandonat el territori belga per participar en un acte a Copenhaguen arriscant-se així a una nova ordre de detenció. És més, el jutge Pablo Llarena no descarta en l'escrit en què ha rebutjat reactivar l'euroordre que en realitat "el comportament de Puigdemont pugui buscar la detenció". I mentre a diferents despatxos de Madrid s'especula sobre les raons del president, aquest dimarts el polític català reblarà la feina amb una nova aparició pública. Aquesta vegada, no en un àmbit acadèmic sinó al Parlament de Dinamarca on celebrarà una reunió amb un grup de diputats.

L’episodi hauria pogut formar part d'un capítol de la sèrie Borgen. Tant l’aparició de Puigdemont a un quart de nou del matí a l’aeroport de Copenhaguen envoltat d’un núvol de fotògrafs com la seva entrada aquest dimarts al palau de Christiansborg; però també la incertesa fins al darrer moment sobre si el viatge quedaria finalment anul·lat, la petició del fiscal per reclamar la detenció del president i el rebuig final del jutge, mentre a Catalunya, el president del Parlament, Roger Torrent, assenyalava el polític gironí com a candidat a la investidura. Un guió complet.

El cert és que Puigdemont ha comparegut aquest dilluns a la Universitat de Copenhaguen en un auditori ple de gom a gom. Amb desenes de periodistes, gent asseguda al terra, i estudiants que ho seguien com podien mentre que molts s'havien de conformar a veure l'entrada des de l'exterior de l'auditori universitari de vidre a través dels finestrals congelats.

A Copenhaguen el dia era gris, fred i ennuvolat, però Puigdemont sembla que ja s'ha habituat a la contundent fredor a què l'Estat espanyol el vol condemnar. I no només no mostrava signes que el càstig estigui fent forat, sinó que davant d'un auditori més aviat procliu, tenint en compte la càlida rebuda amb què va ser acollit, i malgrat l'aspra contundència dels dos ponents que l'acompanyaven —"vostè és populista?", el van interrogar—, el president es va despatxar a gust amb el govern i l'Estat espanyols. 

"L'ombra de Franco encara és allargada a Espanya", va advertir. La potència d'aquesta imatge és tan evident a aquesta Europa que no travessa els seus millors moments com l'avís de Puigdemont que el que està passant a Catalunya posa en joc la democràcia a tota la UE. "No ens rendirem davant l'autoritarisme", va ser el seu avís.

Reunió a porta tancada

El missatge arribarà avui al Parlament de Dinamarca. El president es reunirà amb un grup de diputats. Serà a porta tancada. La trobada va ser anunciada el mateix divendres que es va fer saber que s'havia convocat l'acte a la Universitat. Ho va avançar un dels impulsors de la cita, el diputat Magni Arge, del Tjóðveldi (Partit Republicà), formació independentista de les Illes Fèroe, territori autònom danès. Hi acudiran, entre d'altres, membres de les comissions parlamentàries d'Afers Europeus, Exteriors, les Illes Fèroe i Groenlàndia, també territori autònom de Dinamarca.

El fet que els diputats estiguin rere la invitació a Puigdemont és una de les raons que des de l'entorn del president s'apunta entre els motius que han portat el jutge a desestimar l'activació de l'euroordre. 

Puigdemont va abandonar ahir a la tarda la Universitat de Copenhaguen visiblement satisfet per la forma com havia estat acollida la seva intervenció. Mentre alguns dels presents intentaven fer-se selfies amb ell, el president va confirmar que aquest dimarts parlarà sobre la seva situació davant la seva proclamació com a candidat a la presidència. Serà en una compareixença a mig matí, després de la reunió al Parlament.

Mentre l'Estat dona voltes a les raons que han portat Puigdemont a abandonar el seu refugi belga i arriscar-se a la persecució d'una euroordre, el president ha aconseguit portar la seva denúncia a Dinamarca el mateix dia en què s'obre formalment el camí per a la seva investidura. Aquest dimarts, el president acabarà de reblar al Parlament la feina en la seva incursió danesa. I tornarà a Brussel·les mentre la investidura ha començat el seu recorregut.