El president, Carles Puigdemont, ha advertit aquest matí al Parlament que a l'Estat no hi ha una autèntica voluntat de diàleg sinó l'intent de "diluir" allò que es reclama des de Catalunya per no reconèixer que s'ha creat una situació diferent de la de la resta de territoris.

Aquesta ha estat una de les reflexions que ha plantejat el president durant la sessió de control al Govern que s'ha centrat en bona part en l'anomenada Operació Diàleg.

"Ens hem guanyat el dret a ser reconeguts d'una manera absolutament diferent de les realitats del sistema comú, si no parteix d'aquí, no hi ha voluntat de diàleg, hi ha voluntat de diluir el que reclamem", ha advertit.

Un anunci de diàleg no és diàleg

La primera a plantejar aquest tema ha estat la cupaire Mireia Boya que ha preguntat sobre l’Operació Diàleg ironitzant que hi ha diferents vies –via Millo, via pastanaga, via basca i la via del tret al peu–.

Puigdemont ha insistit que Catalunya fa molts anys que aposta pel diàleg amb l’Estat i que se l’ha guanyat. “Aquest diàleg és veritat que s’ha proclamat però no s’ha produït: un anunci de diàleg no és diàleg”, ha reblat. Ha afegit que ha de tenir “una sola condició: que no hi hagi condicions” i que ha d’anar vinculat a la nova realitat de Catalunya, que no es pot tractar en el règim comú, perquè Catalunya es mereix un reconeixement bilateral.

Tot seguit, ha estat el torn del popular Xavier García Albiol que ha preguntat Puigdemont si és conscient que mentre governi el PP a Catalunya no se celebrarà un referèndum independentista, a més de titllar d’il·legals els pressupostos que ahir va presentar l’Executiu i instar el Govern a dialogar. “El govern d’Espanya s’ha mogut, està enviant senyals, no es quedi fent l’estàtua”, ha reclamat.

Puigdemont ha ironitzat que “els senyals deuen ser per sistemes tecnològics obsolets, senyals de fum, perquè no arriben” i ha advertit que Catalunya ha canviat substancialment des que el 2012 es va celebrar la darrera conferència de presidents. “El que s’hauria de produir ara és un diàleg bilateral de política d’Estat entre Catalunya i Espanya”, ha reblat. 

En respondre al socialista Miquel Iceta, el president ha anunciat que els consellers tenen previst demanar reunions amb els corresponents ministres, ha insistit en la sospita que la proposta de diàleg no és més que un anunci. “Quan constatem que és un anunci, què farem?”, ha demanat tot reclamant prudència.

El president de JxSí, Jordi Turull, ha dedicat també unes quantes ironies a l’Operació Diàleg –“s’hauria de dir operació monòleg”– i ha advertit que des de l’Estat se segueix “disparant” contra Catalunya tot i que “amb silenciador”.