Carles Puigdemont i Toni Comín ocupen des d'aquest dilluns els seus escons al Parlament Europeu. El president de la cambra, David Sassoli, va informar formalment la resta dels membres que s'hi incorporava. Aquest dimarts torna a haver-hi sessió al Parlament Europeu i Puigdemont podrà parlar durant 1 minut.

En una entrevista a RAC1, el president a l'exili ha assegurat que ben aviat podrà trepitjar territori català i que això passarà durant un acte que s'està planificant a Catalunya Nord, on el president diu que se "sentirà a casa". 

En la mateixa línia, el president ha explicat que el 23 o el 24 de febrer hi ha prevista una missió de parlamentaris europeus per visitar els presos polítics i que treballarà per poder ser-hi.

La immunitat

Puigdemont té immunitat política, però si trepitgés Espanya seria detingut. L'eurodiputat no accepta aquesta condició i ha afirmat que si té immunitat "no hi pot haver una excepció a Espanya". És per aquest motiu que ha demanat al Parlament Europeu que es pronunciï sobre aquest tema: "El Parlament ha de dir si la meva immunitat té excepcions i si això afecta Espanya".

Desjudicialització de la política

El pacte entre el PSOE i ERC per poder investir Pedro Sánchez contenia un compromís dels socialistes de desjudicialitzar la política i Puigdemont ha apel·lat a aquest acord: "Si el PSOE es compromet a desjudicialitzar la política, hem de veure-hi una conseqüència".

Puigdemont ha fet aquestes declaracions l'endemà que Moncloa anunciés que la fins ara ministra de Justícia, Dolores Delgado, seria la nova fiscal general de l'Estat. El president a l'exili ha deixat clar que no aprova aquest nomenament. 

"El missatge que s'envia és de poca confiança en la independència judicial", ha avisat, i després ha afegit: "No es pot fer un discurs al Parlament dient que tenim un problema amb la politització de la justícia i després nomenar fiscal a qui ha tingut la cartera de Justícia". "Em sembla que hi ha una incoherència", ha conclòs.