La tensió entre JxCat i el PDeCAT va prenent forma i ho fa en detriment del partit demòcrata. El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'expresident Artur Mas han acordat avui després d'una llarga reunió de quatre hores a Waterloo apostar per reforçar JxCat i dotar aquestes sigles d'una estructura que la situï en l'espai central de l'independentisme.

Els dos polítics s'han reunit a Waterloo l'endemà que Puigdemont mantingués una trobada amb els màxims responsables del PDeCAT i JxCat, en què també van participar alcaldes i caps de llista a les darreres municipals així com els consellers Meritxell Budó, Damià Calvet i Miquel Buch.

El futur de l'espai polític que encarna JxCat va ser un dels temes centrals de la trobada d'ahir, com també ho ha estat en la reunió que han mantingut avui Puigdemont i Mas.

Estructura eficaç

Així ho han explicat els dos polítics en un comunicat conjunt en què han anunciat la voluntat de "reforçar" JxCat com a "realitat política consolidada" amb gairebé 3000 representants electes en diferents institucions. L'objectiu seria, segons asseguren, que JxCat "tingui una estructura operativa i eficaç, amb un projecte de país clar amb vocació de centralitat, i amb una sigles consolidada que reforci i incrementi la confiança rebuda en aquest cicle electoral".

La implicació de Mas en aquesta proposta trenca definitivament l'equilibri intern dins de la cúpula del PDeCAT, on el sector afí a l'expresidenta del partit Marta Pascal no amaga el rebuig a una integració definitiva de la formació demòcrata dins de JxCat, tot i que les bases han fet evident repetidament el suport a Puigdemont i el seu projecte.

A partir de la proposta dibuixada avui aquest espai polític haurà de concretar el procediment per subsumir la formació demòcrata dins de JxCat. Algunes veus defensen un nou congrés del partit aquest estiu per marcar el seu nou perfil. 

Així mateix, hauran de concretar les persones i funcions que hauran d'integrar el que Puigdemont i Mas han descrit avui com a "estructura operativa". Aquesta estructura ha de servir per superar les disfuncions provocades per les reiterades tensions internes entre JxCat i PDeCAT; per fer front a les dificultats provocades per l'exili i empresonament d'una part dels líders independentistes; i per garantir una major coordinació institucional, en particular, amb el Govern de la Generalitat.

La reunió entre els dos polítics ha servit també per analitzar la situació després del llarg cicle electoral; estudiar el final del judici al procés i les repercussions que puguin tenir les sentències; i per abordar la resposta als entrebancs que planteja l'Estat per impedir que Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras puguin assumir les actes d'eurodiputats.