El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha presentat voluntàriament davant de les autoritats belgues en resposta a l'euroordre cursada per tercer cop pel jutge Pablo Llarena. I per tercer cop, la justícia belga ha decidit deixar-lo en llibertat. Sense fiança, només amb l'obligació de comunicar el seu domicili, viatges i activitats. La vista sobre l'euroordre serà el 29 d'octubre.

El magistrat va reactivar la euroordre dilluns reclamant la detenció immediata de Puigdemont pels delictes de sedició i malversació. "Estaré a disposició de la justícia belga per a allò que em necessiti", ha explicat el president després de comparèixer davant del jutge.

Puigdemont es va presentar ahir, a les deu del matí, davant les autoritats. A les 15 hores va comparèixer davant del fiscal i a les 18,45, al jutjat. La compareixença es va allargar a l'espera de la resposta de Madrid. Segons fonts del seu entorn "ha passat la nit en dependències de les autoritats belgues". Aquestes fonts neguen que en cap moment hagi estat detingut.

Davant del jutge, el president s'ha oposat formalment a la seva extradició i ha al·legat la seva immunitat com a diputat al Parlament Europeu. Precisament, el jutge Llarena té intenció de comunicar de "manera immediata" a les autoritats belgues que Puigdemont no té immunitat perquè no ha acatat la Constitució i no ha pres possessió del seu escó i, per tant, no és membre de l'Eurocambra.

El jutge competent haurà de resoldre en el termini d'uns dies sobre el fons de la qüestió. 

En abandonar el jutjat, el president s'ha dirigit de nou a Waterloo.

Hores després, ha explicat la decisió de la justícia belga a través d'una piulada.