La confirmació que el president, Carles Puigdemont, liderarà una candidatura transversal a les eleccions del 21 de desembre ha sacsejat l’espai independentista. Tot i que Puigdemont no ha aconseguit tirar endavant la seva aposta d’una llista unitària de tots els partits independentistes, la disposició que aquest dilluns ha confirmat de liderar una proposta al marge de les sigles i sota el nom de Junts per Catalunya ha trastocat el funcionament ordinari de les formacions.

Fonts del PDeCAT asseguren que la candidatura del president no té res a veure amb una llista convencional partidista sinó que es perfila com una proposta “molt transversal” que desborda la formació. A la llista no hi figurarà cap càrrec orgànic del PDeCAT. Ni la coordinadora, Marta Pascal, ni el responsable d’Organització, David Bonvehí.

Fins i tot el nom que havia registrat el partit, PDeCAT-Pacte Democràtic, s’ha hagut de canviar per la negativa de Puigdemont a acceptar-lo. Aquest dilluns, la Junta Electoral Central ha donat el vistiplau a la modificació que finalment ha quedat registrada com a Junts per Catalunya.

Res que tingués a veure amb una llista de partit. Aquesta era la condició que imposava Puigdemont que fins i tot es va mostrar disposat a encapçalar la proposta unitària auspiciada per dues plataformes de la societat civil que finalment han unit esforços. De fet, un dels fitxatges que s'espera incorporar a la candidatura és el president de l'ANC, Jordi Sànchez, encara a la presó, així com representants de les entitats sobiranistes i municipalistes.

“No és la llista del PDeCAT”, admet una font demòcrata que destaca que és el mateix Puigdemont qui s’està encarregant de manera molt directa de la seva composició. Pascal i el president del partit, Artur Mas, van viatjar aquesta cap de setmana a Brussel·les per abordar aquest tema amb el polític gironí. La formació fins i tot ha hagut d'ajornar el consell nacional que tenia previst per divendres per abordar les candidatures i que finalment se celebrarà aquest dimecres.

Per al PDeCAT, que viu una situació de declivi electoral i al qual les enquestes pronostiquen una nova caiguda, haver de quedar relegat a un segon pla en la candidatura apareix com un mal menor a canvi de la possibilitat de comptar amb un cartell electoral liderat per Puigdemont, que durant mesos s'havia resistit a aquesta possibilitat.

Consellers a la candidatura

A qui sí que s’ha ofert figurar a la proposta de Junts per Catalunya és als consellers del Govern. De moment, només la titular d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ha declinat formar-ne part, i la previsió és que tots els membres del Govern en representació del PDeCAT s’hi incorporin.

La resta de noms que han transcendit del PDeCAT per entrar a la candidatura formen part de les fornades més joves de dirigents i alcaldes amb què el partit s'ha anat renovant els darrers anys.

Però no només el PDeCAT s’ha vist alterat per la iniciativa que encapçala el president. El rebuf de la iniciativa s'ha notat també a  ERC. El diputat republicà al Congrés Gabriel Rufián va publicar ahir una piulada en què assegurava que la lluita del 21-D és per restaurar les institucions catalanes amb el Govern i el president legítim.

Una proposta si més no curiosa després que els republicans van descartar una candidatura unitària, i després que aquest cap de setmana van anunciar que situaven el líder del partit i vicepresident, Oriol Junqueras, com a cap de llista per Barcelona, i la secretària general, Marta Rovira, com a número dos.

El que sí que es va confirmar ahir és que no figuraran en cap de les candidatures —ni en la de Puigdemont ni en la d’ERC— dos dels caps de llista de JxSí, el candidat gironí, Lluís Llach, i el tarragoní, Germà Bel. Tots dos havien deixat clar que no formarien part de cap candidatura que no fos unitària.