"Des del 22 de desembre de 2017 estic a disposició del Parlament. Jo més clar no ho puc dir. Ara, quan sigui eurodiputat, com que les dues coses no són compatibles, hauré de decidir". Així ha contestat el presidenta l'exili, Carles Puigdemont, en roda de premsa des de Brussel·les quan se li ha preguntat per si la seva investidura està sobre la taula, després que aquest cap de setmana veus de JxCat ho tornessin a proposar.

Amb això, ha volgut deixar clar que no renuncia a la seva investidura, però que la seva prioritat ara és guanyar la batalla jurídica al Tribunal de Justícia de la Unió europea (TJUE) per aconseguir l'acta de diputat al Parlament Europeu. Sobre aquest procés legal, Puigdemont ha defensat que s'està treballant per presentar les al·legacions al tribunal i que no hi ha dates fixades, però s'ha mostrat confiat en que "culminarà bé". 

També el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha comparegut al costat de Puigdemont, ha recordat que va assumir la presidència posant-se com a objectiu la restitució del president i l'anterior Govern, però ha reconegut que les coses "han canviat" i que ara l'objectiu és aconseguir l'acta d'eurodiputat. "És el punt en el que estem concentrats, però investidura Puigdemont continua allà", ha afegit. 

Torra i Puigdemont han comparegut conjuntament en una roda de premsa després de les reunions d'inauguració del curs polític que ha dut a terme JxCat a Brussel·les aquest dimarts i dimecres. Ho han fet acompanyats també dels dirigents de JxCat Laura Borràs, Albert Batet i Elsa Artadi.

"Quan hi hagi la sentència, reaccionarem com un sol home"

Pel que fa a la sentència al judici del procés, que s'espera per principis d'octubre, tant Puigdemont com Torra han defensat que la resposta serà unitària i han valorat positivament l'última cimera independentista celebrada aquest cap de setmana a Ginebra. En aquest sentit, Puigdemont, que hi va participar juntament amb Torra, ha assegurat que s'ha començat a "avançar" i ha defensat que "és bo que aquestes trobades es produeixin". "Quan hi hagi la sentència, reaccionarem com un sol home", ha afegit.

reunió JxCat Brussel·les Quim Torra Puigdemont EFE

Sobre quina ha de ser la resposta a la sentència, Puigdemont no ha volgut ensenyar totes les cartes i explicar quina creu que ha de ser, però sí que ha dit que cal un "enfortiment de les institucions" que no veu "compatible" amb les "presses electorals". Així, assegurant que a JxCat hi ha "unanimitat" en contra de la convocatòria d'eleccions, el líder del partit ha defensat que "el moment demana Govern, estabilitat i fortalesa institucional" i ha apostat perquè el moviment recuperi la "iniciativa política".

"Les institucions s’han de reforçar i les eleccions les debilitarien. Tant Govern com Parlament han de respondre forts", ha afegit en aquest sentit. Per la seva banda, Torra ha defensat que "la resposta a la sentència comença l’11 de setembre" i ha encoratjat a tot el moviment a participar de la manifestació convocada per l'ANC per agafar "coratge" pel proper curs polític. 

Carregada contra Sánchez per menystenir JxCat

D'altra banda, sobre una eventual nova investidura de Pedro Sánchez, Puigdemont s'ha mostrat sorprès pel fet que el PSOE no es vulgui reunir amb ells i que hagin "menystingut" els vots i els votants de JxCat. "Que hi ha representants bons i dolents en una democràcia? És curiós que el PSOE vulgui inaugurar una nova etapa menyspreant la societat catalana que ha votat JxCat", ha afegit.

En un sentit similar s'ha expressat la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, també present a la roda de premsa, que ha considerat que "cap vot hauria de ser considerat irrellevant" i ha volgut recordar a Sánchez que "la governabilitat a Espanya passa per resoldre el conflicte a Catalunya". 

Finalment, sobre l'obertura de judici oral contra Torra per la polèmica dels llaços grocs, el president ha assegurat que no tem cap inhabilitació i ha reiterat el seu compromís amb la defensa dels drets humans, civils i polítics. "A dret negat, dret que tornarem a fer. Si s’atempta contra el dret a l’autodeterminació, tornarem a autodeterminar-nos", ha afirmat en aquest punt.

Torra també ha apuntat que no té intenció de demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que canviï la data del debat de política general encara que coincideixi amb el judici. "No li demanaré que canviï res, en absolut, només faltaria, la separació de poders és clau", ha conclòs.