El president Carles Puigdemont ha assegurat que el ple de constitució del Parlament de la setmana vinent i el que se celebrarà deu dies més tard per a la investidura seran claus perquè l'independentisme demostri que no està disposat a acceptar un frau democràtic de l'Estat que impedeixi la restitució de les institucions catalanes amb la no acceptació dels resultats del 21-D.

El president en funcions ha intervingut a través d'una videoconferència des de Brussel·les en el consell nacional del PDeCAT en què minuts abans s'havia acomiadat Artur Mas fent una crida a la unitat per consolidar l'espai catalanista. A la intervenció, Puigdemont no ha avançat com pensa dur a terme la investidura però ha acabat amb un "espero que ens podrem veure molt aviat".

Damunt del Parlament, a parer seu, hi planen tres amenaces. La primera fita per conjurar aquesta amenaça és el paquet que conforma el ple de constitució i ple d'investidura, que ha de permetre la restitució de les institucions "abusivament i il·legalment suspenses". Si aquest paquet se soluciona com els ciutadans reclamen, assegura, s'haurà conjurat un dels riscos.

La segona amenaça és que els grups de l'oposició​, a qui "la Moncloa havia encarregat fer de Catalunya una província resignada", continuïn sense acceptar el que ha votat la gent i busqui en reglaments i despatxos alterar el resultat. Ha advertit que caldrà evitar un frau a les eleccions. "Grups de l'oposició que governen Catalunya des de Madrid amb el 4% dels vots dels catalans diuen que no es pot governar des de l'exili i la presó amb el 47% dels vots", ha retret. 

La tercera amenaça és que "l'Estat protagonitzi un frau democràtic". "No li ho permetrem, després que se li han acceptat unes eleccions que subvertien les institucions amb regles desiguals", ha retret. Però ha advertit igualment que l'Estat no pot mantenir una "actitud de confrontació i fractura sistemàtica, perquè és innoble i immoral".

Aquesta denúncia ha estat una constant de la intervenció del polític gironí que, en prendre la paraula davant del consell nacional, ha advertit que, quan està a punt de complir-se un mes de les eleccions, el Govern espanyol "parla i actua" igual que abans. Ha recordat que en les societats democràtiques, en els estats de dret, les eleccions són mandats democràtics de la gent i els poders públics es deuen a allò que diuen les urnes. "Però quan el govern espanyol parla i actua exactament igual que abans de les eleccions, està dient que el resultat no els agrada, no l'accepta. Quan s'esquerda aquest principi, s'està esquerdant la democràcia", ha reblat.

Puigdemont ha advertit que s'intentarà confondre els ciutadans parlant dels drets dels diputats i ha subratllat que el fet de defensar els drets dels diputats no ha de portar a equívoc i fer oblidar els "drets dels ciutadans". "Per damunt dels drets i prerrogatives que pugui tenir un diputat, hi ha els drets dels ciutadans. Que els arbres no ens tapin el bosc; és veritat que hi ha debats de procediment, parlamentaris, però el que en cap cas es pot subvertir és l'encàrrec democràtic, l'ordre democràtic que els ciutadans han donat a través de les urnes", ha advertit en un discurs en què ha reiterat un cop i un altre la voluntat de mantenir-se "ferms en l'exigència democràtica". 

"Fer de l'absència de política l'única estratègia per a Catalunya és un gravíssim error perquè perjudica tots els catalans, també aquells que voten partits que defensen el 155", ha advertit, i ha recordat que les escoles, hospitals i carreteres són les mateixes per a tots. "Un sol poble", ha recordat, no vol dir que tothom pensi el mateix, sinó que hi ha una mateixa política per a tothom. Ha assegurat que cal defensar això i no permetre que ho trenquin.

Ha assegurat que aquest és el risc: que es vulguin trencar aquestes polítiques. "Aquest és el risc principal, que ens trenquin la igualtat d'oportunitats i la igualtat d'accés. Ho tenim i ens toca defensar-ho i fer-ho més gran", ha assegurat i ha dit que "si ens trenquen aquestes polítiques universals ens hauran trencat el país".

"Ens toca despertar les institucions que el 155 ha anestesiat", ha reclamat, combatre els que volen convertir Catalunya en una província. "La gent no ha votat JuntsXCat per anar entretenint la situació".