El president a l'exili Carles Puigdemont ha participat aquest dilluns a la Comissió sobre l'ús de programaris espia com Pegasus al Parlament Europeu, on ha pogut dirigir-se al president del Comitè Nacional per al Control de les tècniques d'intel·ligència de França, Serge Lasvignes, per llançar diverses preguntes sobre l'ús d'aquesta tipologia de softwares. Puigdemont, durant la seva intervenció, ha aprofitat per qüestionar "quines són les garanties sobre els nous programaris d'intel·ligència que s’utilitzen", segons ha escrit a través de les xarxes socials. 

Precisament, Lasvignes ha parlat a la sessió del Parlament Europeu sobre la tecnologia francesa que fan servir des del Comitè Nacional per al Control de les tècniques d'intel·ligència de França, el qual presideix. Davant d'això, el president a l'exili ha volgut saber si aquest software "és capaç de fer el mateix que altres programes espia". "És a dir, poden entrar al dispositiu d’un individu i poden posar arxius, de fotos, vídeos, fer missatges falsos", ha preguntat. 

Així mateix, Carles Puigdemont ha continuat la seva intervenció qüestionant "quina és la manera d’acreditar un mal ús d’aquesta tecnologia". "Perquè si realment és una tecnologia com Pegasus o Candiru no hi ha cap manera material i tècnica de comprovar si aquest arxiu ha rebut informació o no", ha recordat. En aquesta línia, ha demanat al responsable del Comitè Nacional per al Control de les Tècniques d'intel·ligència de França "quin tipus d’informe rep per acreditar, per comprovar, si l’ús ha estat concedit seguint la llei?"

Per acabar, el president Puigdemont també ha posat sobre la taula on es registren les dades que el programari francès exposat recull. "Qui les vigila permanentment? Qui és el responsable de poder garantir que aquestes dades s’emmagatzemaran de forma segura i no d’una manera que quedi fora de la llei?", ha afegit.

La Comissió Pegasus

La intervenció de Puigdemont ha arribat després d'una presentació de l'estudi  'L'impacte de l'ús de Pegasus i programari espia similar a la UE o dirigit als ciutadans de la UE, sobre els valors de l'article 2 del TUE, la privadesa i la protecció de dades i els processos democràtics als Estats membres', feta a càrrec de Giovanni Sartor, investigador i professor d'Informàtica Jurídica i Teoria Jurídica. A continuació, ha tingut lloc un intercanvi d'opinions amb el president del Comitè Nacional per al Control de les tècniques d'intel·ligència de França, segons recull el Parlament Europeu, per acabar amb la sessió d'aquest dilluns del Comitè d'investigació per investigar l'ús de Pegasus i programari espia de vigilància equivalent.