El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reiterat que no accepta la situació generada a Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i ha criticat durament el paper de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que s’ha vantat d’escapçar la cúpula dels partits independentistes: "Sáenz de Santamaría encarna l'Estat de la repressió i la por".

Entrevistat a El món a Rac1, Puigdemont ha assegurat, des del seu exili a Brussel·les, que les paraules de la vicepresidenta evidencien la manca de separació de poders a l’Estat espanyol, perquè “si hi hagués separació de poders, ara un fiscal estaria preocupat perquè Santamaría va dir allò d'escapçar".

A més, el president ha insistit que l’aplicació de l’article 155 és “un cop il·legítim i il·legal”, ja que ha fet coses que els catalans no han decidit, com “suspendre el Govern i convocar eleccions”. En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que les eleccions del 21-D és “l’única manera que tenim de derrotar el 155”.

Pel que fa a les llistes per separat amb què els independentistes concorren a les eleccions, Puigdemont ha assegurat que malgrat no haver assolit una sola única llista, “els nostres adversaris no estan a les llistes independentistes".

"Junqueras segueix sent el vicepresident"

Així mateix, el cap de llista de JuntsxCat a les eleccions del 21-D ha evitat les crítiques a ERC perquè el candidat republicà, Oriol Junqueras, "segueix sent el vicepresident de la Generalitat" en apuntar que ha de defensar-se fins a l'últim moment la continuïtat de la institució.

"Això no té res a veure amb noms de persones. Si Pasqual Maragall o José Montilla es trobessin en la mateixa situació, jo defensaria la mateixa posició. Això va de la institució de la Generalitat", ha reivindicat, perquè el 21 de desembre "no és tant si ha d'haver-hi un 131è president de la Generalitat, i sí de com s'escull aquest 131è president".

"No demanaré asil perquè no m'he fugat"

Quant a la seva estada a Brussel·les, Puigdemont ha afirmat que “no tinc previst demanar asil polític perquè mai m’he fugat”, tot assegurant que passat el 21-D, “la millor notícia seria que si guanyem puguem tornar".

El president també ha aprofitat per explicar que no va arribar a convocar eleccions perquè la seva intenció era evitar l’aplicació del 155 amb la convocatòria electoral, “però amb unes condicions”, entre les quals “retirar la policia, alliberar els Jordis i anul·lar el 155”. “Si no es donaven les condicions la meva responsabilitat m'obligava a no convocar eleccions", ha afegit, a més de revelar que aquestes condicions no les va parlar directament amb el Govern espanyol, sinó “amb intermediaris”.

A més de recordar que “tenim una República proclamada”, ha afegit que "les institucions es poden restituir gràcies a la democràcia i acceptant les regles del joc”, un extrem que queda demostrat en el cas de l’independentisme, “acceptant unes eleccions que no volíem”.