Puigdemont o Rajoy? Si hi ha un país europeu -a banda de Catalunya i del conjunt d’Espanya- que està vivint de prop el procés, és sense dubte Bèlgica. I és que el president català i quatre consellers estan residint allà des de finals d’octubre, després de la declaració d’independència. A més, recentment desenes de milers de catalans van manifestar-se pels carrers de Brussel·les.

En aquest context, el conegut diari belga Le Soir ha elaborat un “gran baròmetre” amb l’opinió dels belgues sobre el conflicte català.

El baròmetre segmenta els resultats entre Flandes (de parla neerlandesa), Valònia (de parla francesa), i Brussel·les, la capital, i majoritàriament francòfona. En tots tres casos hi predominen els que no tenen opinió sobre la qüestió catalana (entre el 37% i el 41%), però a banda d’això, s’aprecien diferències entre regions.

Rere la pregunta, “a la crisi catalana, dones suport a la posició del govern espanyol, o a la de Carles Puigdemont?”, Flandes és l’únic territori on el president català (20%) s’imposa a Mariano Rajoy (15%):

Cal destacar que el guanyador de les últimes eleccions flamenques va ser el nacionalista N-VA, que actualment és el soci majoritari del govern de la regió.

De la seva banda, a Valònia és el govern espanyol (28%) que queda per davant de Puigdemont (12%) i; encara amb més força a la regió de Brussel·les, on Rajoy quasi triplica (30%) els suports per sobre del president català (11%):

Malgrat l’evident distància entre Flandes respecte de Valònia i Brussel·les, Le Soir determina que, en termes generals, Bèlgica “no és ni unionista ni separatista”, i és que la resposta “ni un ni l’altre” del baròmetre ha estat votada amb força a les tres regions. 

El sondeig ha estat elaborat a través d'internet per l'institut demoscòpic Ipsos entre el 27 de novembre i 4 de desembre amb mostres de 999 persones a Flandes, 999 persones a Valònia, i 552 a Brussel·les.