Entre la localitat alemanya de Kehl i la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, França, hi ha tot just vuit quilòmetres de distància, que es poden fer eterns per culpa de les obres que col·lapsen una part del recorregut. Les dues ciutats viuen separades per una frontera imperceptible per a la majoria de ciutadans que transiten diàriament d’una banda a l’altra del Rin per l’emblemàtic Pont d’Europa, considerat un símbol de reconciliació i cooperació.

Això no obstant, per al president a l’exili, Carles Puigdemont, i per al conseller Toni Comín la línia que separa els dos estats s’ha transformat aquest matí en un límit perillós i infranquejable. 

Mentre a vuit quilòmetres de distància la resta dels diputats de la Cambra ocupaven els seus escons al nou Parlament, Puigdemont i Comín valoraven en un discret hotel de Kehl i acompanyats del seu cercle més proper els riscos de posar els peus a l’altra banda de la frontera.

Alemanya ja va descartar lliurar Puigdemont a Espanya pel delicte de rebel·lió quan va ser detingut a la localitat de Neumünster a Schleswig-Holstein. En canvi, França encara no s’ha hagut de pronunciar judicialment al respecte, tot i que els advocats de Puigdemont no tenen cap dubte que és un dels territoris menys favorables a la seva causa.

No només això, els advocats dels polítics exiliats asseguren que van ser informats ahir per autoritats franceses d’una forta presència d’agents espanyols que podrien tenir intenció d’actuar en territori francès emparats en un conveni signat el 2002 entre França i Espanya que facilitaria tant la detenció immediata com el trasllat del president a l’Estat espanyol sense necessitat d'euroordre.

Davant d'aquesta situació, l’advocat Gonzalo Boye ha deixat clara a primera hora del matí d'aquest dimarts la voluntat de “limitar al màxim els riscos”.

A l'hotel de Kehl, on havien arribat el vespre anterior, Puigdemont i Comín han estat acompanyats al llarg del matí per l’esposa del president, Marcela Topor, Boye, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i el senador Jami Matamala, entre d’altres. Des d'allà han pogut seguir a través del mòbil les intervencions dins de l'hemicicle que denunciaven l'absència dels tres eurodiputats catalans en el ple que constituïa el nou Parlament.

Finalment, a tres quarts d’onze, mentre a les portes de l'Eurocambra es concentraven ja 10.000 persones en l’acte organitzat pel Consell de la República, Puigdemont, com ha pogut constatar ElNacional.cat, s’ha enfilat en un taxi amb una part dels seus acompanyants, entre els quals no hi era Comín, que anava al darrere, en un segon vehicle.

El taxi s’ha dirigit a Estrasburg, però sense el president, que finalment s’ha quedat amb Comín a l’altra banda del riu, des d’on han enregistrat el vídeo que s’ha pogut veure a l’escenari de l’acte.

Tot i no travessar el pont, segons fonts de l’entorn de Puigdemont, han pogut detectar un grup d'agents espanyols vigilant els seus moviments, que han controlat i comunicat la seva arribada a la frontera.

Finalment, i després de descartar també la possibilitat d’organitzar una trobada, sense creuar el límit entre els dos estats, amb les persones que s’han traslladat a Estrasburg per participar en l’acte, el president se n’ha tornat cap a Waterloo.