El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha mostrat fins al capdamunt de l'espionatge polític que es practica a l'Estat espanyol, i ha criticat que des de les institucions de l'Estat es filtrin converses obertament polítiques, que no tenen res a veure amb fets delictius. 

"Espanya és una monarquia bananera. Els drets fonamentals són trepitjats amb impunitat i complicitat judicial si es tracta de combatre l'independentisme. Encara que d'aquesta deriva totalitària, que assetja dissidents, no en parlin els "ben informats" corresponsals de The New York Times", ha indicat Puigdemont a la xarxa, al·ludint també a la informació del diari americà sobre la suposada faula russa, basada en un polèmic informe de la Guàrdia Civil.

Puigdemont ha respost d'aquesta manera a una piulada de l'advocada Isabel Elbal, parella de Gonzalo Boye, criticant una informació d'El Confidencial on es reprodueix una conversa de Signal on aquest i el director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, parlen simplement d'estratègia política. Un exemple clar d'espionatge polític. "Això és incompatible amb una professió tan digna i democràtica com el periodisme. És una ingerència inadmissible en el dret fonamental al secret de les comunicacions. M'agradaria saber què opina l'autor d'aquesta peça infame sobre el secret professional", ha indicat Isabel Elbal.

Puigdemont

 

El Confidencial publica com a exclusiva els suposats missatges de les converses entre Boye i Alay sobre la idea de l'advocat presentar Catalunya com la minoria nacional que és a Espanya, per tal que la UE entengui millor la reivindicació independentista. És una tesi que Boye ha desenvolupat en nombroses conferències, per exemple amb el dret de veto que sempre acaba tenint la majoria espanyola sobre les qüestions catalanes.

Puigdemont va visitar la setmana passada a París l'Assemblea Nacional francesa per reunir-se amb un grup de senadors i diputats davant dels quals ja va denunciar "l'estratègia de repressió de l'estat espanyol"

Puigdemont va assegurar que es tracta d'una estratègia "molt sofisticada" que inclou lawfare, en referència a la guerra judicial; fake news, dins de les quals emmarca les informacions sobre la suposada via russa del procés que s'han publicat, entre d'altres, en un article de The New York Times, i també "espionatge polític per perseguir i atacar la reputació de dissidents polítics". "Espionatge polític d'alta envergadura del qual en tenim proves, i que serà degudament denunciat", va advertir.

El líder independentista va explicar, després de la reunió amb senadors i diputats dels grups de la França Insubmisa, Llibertats i Territoris i Ecologistes, que denunciarà aquesta situació al Parlament Europeu perquè l'espionatge polític és "un delicte molt greu" i el fet de ser-ne víctima i tenir-ne proves l'obliga en la seva condició d'eurodiputat a posar-ho en coneixement de "totes les autoritats"