Oferim aquí íntegra pel seu interès informatiu l'entrevista del diari rus Komsomolskaya Pravda (KP) al president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, on analitza les relacions d'una Catalunya independent amb Rússia i en el context global.

"Komsomolskaya Pravda (KP) ha estat el primer mitjà de comunicació rus a entrevistar el "rebel pacífic" de la Península Ibèrica.

Fa 15 mesos, es va convertir quasi en l'únic pres polític a Europa Occidental. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; ell va ser un dels principals instigadors del referèndum l'1 d'octubre de 2017 sobre la independència d'aquesta comunitat autònoma espanyola. Però al Madrid oficial no li va agradar, Puigdemont va ser acusat de rebel·lió i es va veure obligat a marxar a l’estranger. A Alemanya, va ser arrestat durant dues setmanes a petició de la policia espanyola i va ser alliberat, sense que els alemanys trobessin proves de culpabilitat contra ell. Ara Puigdemont viu a Brussel·les amb l'estatus de migració política. Komsomolskaia Pravda  ha estat el primer diari rus a parlar amb aquest polític de 56 anys, conversant sobre les seves opinions respecte a les relacions amb Rússia, els dobles estàndards de la Unió Europea i els referèndums del 2014 a Crimea i Donbas.

Vergonya a Brussel·les

Alguns mitjans occidentals van veure en el referèndum català "la mà del Kremlin", que pretenia minar Europa.

Per descomptat, no va ser així. Això són fake news. No hi ha hagut cap evidència d'això, i l’únic que hi va haver van ser declaracions descarades d'alguns mitjans de comunicació espanyols i d’alguns polítics conservadors (NOTA del KP: partidaris de la unitat d'Espanya). Tingueu en compte també que a l'abril de 2018, el Parlament britànic va publicar un informe d'experts, on va rebutjar que hagués existit cap “influència secreta de Rússia sobre la crisi catalana". No cal dedicar més temps a parlar de coses sense sentit.

En qualsevol cas, al final, el seu moviment d'independència ha fracassat.

Gairebé tots els membres del nostre moviment consideren que l’1 d’octubre de 2017 es va celebrar el referèndum d’autodeterminació, malgrat l'extrema violència de la policia espanyola. La independència es va proclamar el 27 d'octubre del mateix any, però no va tirar endavant a causa de la repressió de Madrid. Ara tenim presos polítics que són a les presons i refugiats polítics que, com jo, es van veure obligats a exiliar-se a causa d'acusacions falses.

Com reacciona a això a la Brussel·les oficial, la "capital" de la Unió Europea? On són?

En general, res. Això és una vergonya i significa la completa destrucció de l'autoritat moral de la UE, que pretén al mateix temps donar lliçons al món sencer sobre "el respecte als drets humans".

Per un diàleg obert

En el referèndum del 2017, 177 mil persones es van manifestar contra la independència. Això és gairebé el 10% dels que van votar. Com se’ls hauria de tenir en compte?

Per descomptat, a Catalunya hi ha punts de vista molt diferents sobre com construir les nostres relacions amb Madrid. Crec que un referèndum  d’autodeterminació és una manera objectiva perquè s’expressi lliurement l'opinió dels ciutadans sobre aquest assumpte. D’acord amb les últimes enquestes, el 80% dels catalans estan a favor d'aquest referèndum. Així que permetem que la gent de Catalunya expressi la seva voluntat. Aquesta és precisament la manera en què les nacions civilitzades esperen decidir el seu futur al segle XXI. I no a través de la violència com fa el govern espanyol, que segueix un model que va poder tenir èxit fa 100 o 200 anys.

Creieu que la crisi catalana es pot resoldre pacíficament?

Mai renunciarem al diàleg, a les negociacions i a un referèndum com a eines per trobar una solució política permanent a aquest conflicte. En els últims anys, hem vist com s’han celebrat referèndums d’autodeterminació a Quebec o Escòcia. En lloc de la intransigència espanyola, nosaltres desitjaríem la mateixa flexibilitat que Londres va mostrar amb Escòcia. Un referèndum mai hauria de ser un problema.

Com que parlem de referèndums, el 2014 no només van tenir lloc a Escòcia, sinó també a Crimea i Donbas. No obstant això, els dos últims no són reconeguts per Occident.

La gent de tot el món ha de tenir els mateixos drets en el reconeixement de la seva voluntat per part de la comunitat internacional. Nosaltres, els catalans, no hem inventat res de nou i  només reclamem, pacíficament i democràticament, emparant-nos en el dret internacional, el dret que tenen els ciutadans a la lliure determinació. Això es refereix a la solució de la crisi catalana i a d’altres casos que vostè esmenta.

Repensar l'OTAN

Si Barcelona esdevé independent, quines relacions mantindrà amb Moscou?

Som dues nacions europees amb una història comuna. Sabíeu que un dels grans almiralls de la flota russa del segle XVIII, Josep de Ribas, era català? Va servir al Mar Negre sota el comandament de l'emperadriu Caterina la Gran (NOTA KP: Va fundar Odessa, el carrer principal de la qual, Deribasovskaya, porta el seu nom). El mateix es pot dir sobre els centenars de nens catalans que van trobar refugi a Rússia després de la Guerra Civil, a la fi dels anys trenta... El vostre país és un dels més influents del planeta i una Catalunya independent mantindrà relacions properes i amistoses amb Rússia, de la mateixa manera que les tindrem amb tot el món.

La Barcelona independent també tindrà relacions amistoses amb Moscou

També formaran part de l'organització ‘pro-russa’ anomenada OTAN (amb ironia)?

La futura Catalunya independent s'ha de regir per les obligacions internacionals que afecten al seu territori, inclosa la pertinença a l'OTAN (de la qual n’és membre l'Estat espanyol des del 1982). Al mateix temps, estem d'acord que convé repensar el paper de l'Aliança de l'Atlàntic Nord més com un instrument per protegir la democràcia i la pau, així com per combatre amenaces comunes com pot ser el terrorisme internacional."