Eurodiputats catalans i bascos, entre els quals figura Carles Puigdemont, han denunciat davant la Comissió Europea que l’Audiència Nacional ha autoritzat, sota l’excusa de l’estat d’alarma i de manera massiva, la pròrroga de les escoltes telefòniques que estan duent a terme els cossos policials en els procediments judicials sota la seva jurisdicció.

Puigdemont ho ha anunciat a través d'una piulada on adverteix que l'Estat espanyol "està convertint de facto l'estat d'alarma en un estat d'excepció, violant drets fonamentals".

Signen la pregunta a més de Puigdemont els diputats de JxCat Toni Comín i Clara Ponsatí, la republicana Diana Riba, Izaskun Bilbao del PNB i Pernando Barrena de Bildu.

Segons els eurodiputats es tracta de seguiments que no només afecten les persones que es troben sota investigació criminal sinó també persones “relacionades o accidentalment connectades amb elles”.  És a dir, que es tracta de centenars de ciutadans i han estat autoritzat “sense control judicial i sense el principi de necessitat o proporcionalitat”.

Els eurodiputats denuncien que aquestes mesures aprovades sense el degut procediment representen una “clara violació” dels drets reconeguts en l’article 8 de la convenció europea de drets humans així com una violació de l’article 7 i 8 de la carta fonamental dels drets de la UE i possiblement de l’article 52.

Per aquesta raó, pregunten a la Comissió Europea si considera que aquestes mesures respecten els drets fonamentals i si inclourà aquest tema en el seu informe anual sobre l’estat de dret.