El president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha criticat aquest dimarts que el plenari de la Conferència sobre el Futur d'Europa hagi "barrat el pas" a l'autodeterminació dins de la Unió Europea. Puigdemont s'ha mostrat "decebut", com també ho estaran "milions d'europeus" que volen establir un "mecanisme europeu de claredat" per oferir certeses legals i diàleg als possibles casos d'autodeterminació a Europa. En una intervenció al ple, Puigdemont ha dit que el dret a l'autodeterminació és "un principi rector del dret internacional" i un "dret civil i polític". "Molts ciutadans europeus han demanat que (el dret a l'autodeterminació) sigui un dret a protegir i reforçar a l'Europa de demà, però l'Europa del passat li ha barrat el pas", ha remarcat Puigdemont.

El plenari de la Cofoe va adoptar aquest dissabte per consens les conclusions de les 49 propostes que han de guiar les reformes de les institucions europees en el futur. A banda del mecanisme d'autodeterminació,  que va ser descartat pel grup de treball i no va arribar al plenari malgrat ser el segon més votat a l'apartat de 'Democràcia' de la plataforma digital, tampoc va passar el filtre una proposta per promoure l'oficialitat del català, tot i que sí que se'n va aprovar una que, genèricament, demanava protegir més les llengües minoritàries i regionals.

Davant l'exclusió de la proposta sobre l'autodeterminació, els eurodiputats d'ERC i JxCat van enviar una carta a la líder dels populars europeus i membre del comitè executiu Manfred Weber per expressar la seva "preocupació" per aquesta decisió. Weber també és el president del grup de treball sobre 'Democràcia Europea' que va excloure la proposta. En una carta enviada el 21 d'abril, els eurodiputats demanaven a Weber "examinar aquesta omissió" i denunciaven que la proposta sobre l'autodeterminació havia estat "ignorada" pel grup de treball malgrat que "alguns membres van plantejar la qüestió". En la resposta a la demanda, Weber argumentava que havia estat el grup de treball el que havia exclòs la proposta sobre l'autodeterminació.

Les propostes

El passat mes de febrer, la proposta sobre l'autodeterminació, co-impulsada per Junts amb altres partits i entitats i presentada formalment per l'ANC, va aconseguir una extraordinària 2a posició. Segons el que es pot veure a la pàgina oficial de la Conferència pel Futur d'Europa, recorda a Europa "la seva legitimitat històrica, la seva capacitat per superar els conflictes interns a través del diàleg i la democràcia, i la seva vocació de desplegar aquestes eines per resoldre conflictes arreu del món". Per això, es demanava a la Unió Europea que es doti de les eines institucionals i jurídiques per resoldre els conflictes democràtics sobre la sobirania dins les seves pròpies fronteres. "Europa no pot ser una camisa de força incapaç de respondre a les diferents demandes democràtiques dels seus pobles constituents", indicava la proposta. En la mateixa línia, demanava un respecte pel dret de les nacions i pobles sense estat a decidir democràticament sobre el seu propi futur i la creació d'un "mecanisme de claredat a nivell de la UE, que tingui com a objectiu facilitar i resoldre eventuals disputes d'autodeterminació a través de la democràcia". La proposta va rebre 794 adhesions.