L’Executiu de Carles Puigdemont es prepara per fer front a la cita de l’1 d’octubre. Sense acabar de concretar, però, com ho pensa fer. Els rumors recurrents sobre una crisi de govern han acabat esclatant aquest dimecres al Parlament arran de les informacions periodístiques que apuntaven a dissidències internes dins del Gabinet. El president va explicar als passadissos de la Cambra que la seva voluntat és fitar els canvis a una “reorganització” de caràcter tècnic. No obstant això, al vespre, Puigdemont es va reunir amb consellers del PDeCAT al Palau de la Generalitat, segons ha sabut El Nacional, per acabar de perfilar una sortida a aquesta situació i definir l'abast dels propers moviments.

Tot plegat el mateix dia que, també als passadissos del Parlament, fonts del departament de Participació feien saber que el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva assumiran dimarts vinent a la reunió de Govern la responsabilitat de comprar les urnes. El moviment que marca el protagonisme del líder republicà a partir de l’assumpció de competències de la consellera Meritxell Borràs ha provocat malestar en alguns sectors del PDeCAT.

Entre els consellers que van participar en la reunió ahir al vespre amb Puigdemont al Palau de la Generalitat hi havia els titulars d'Empresa, Santi Vila, el de Territori, Josep Rull, o el d'Interior, Jordi Jané, però també la responsable del PDeCAT, Marta Pascal, i, segons algunes fonts, el president del partit, Artur Mas. La trobada va durar dues hores. En acabar, els consellers, que van deixar el palau per diferents accessos, van evitar fer declaracions.

Puigdemont hauria transmès als membres demòcrates del Govern la necessitat de conèixer de primera mà la seva disposició a assumir les conseqüències del referèndum, penals o de qualsevol altre tipus, amb claredat i sense mitges tintes. La resposta haurà de ser ràpida perquè el president vol tancar aviat els canvis pendents al Govern siguin molts o pocs.

El cap de l'executiu no amaga que la seva voluntat de blindar el Govern va més enllà de la cita de l'1-O i ha de servir per fer front també a l'etapa que s'obrirà l'endemà del referèndum en cas d'una victòria del sí.

Puigdemont Parlament Laura Gómez

De bon matí el president havia de presentar davant l’hemicicle els canvis al Consell Executiu arran del relleu de Jordi Baiget de la conselleria d’Empresa. Però no va caldre esperar la compareixença per conèixer el seu parer sobre els rumors de crisi al Gabinet. Ja en l’habitual sessió de control va ironitzar davant del líder del PP, Xavier García Albiol, quan li va demanar si Junqueras seria el coordinador del referèndum, després que El País publiqués que havia rebutjat assumir aquest encàrrec.

"El setembre dels 2016 [debat de la qüestió de confiança], on era vostè? Descobreix avui que Junqueras té l'encàrrec del Govern de preparar el referèndum? Home, ha trigat una mica a saber-ho. És clar que té aquest encàrrec i és clar que l'està fent", va replicar el president en el que volia ser el primer desmentit de la jornada.

Tot seguit, a l’hora d’explicar la remodelació provocada per les declaracions de Baiget sobre l'1-O, Puigdemont va insistir que la responsabilitat de fer canvis al Govern és del president i que pensa exercir-la. “Quan toqui, si toca, l’exerciré amb totes les conseqüències”, va assegurar deixant oberta la possibilitat d’una nova crisi. No obstant això, les explicacions no van passar d'aquí i el president no va utilitzar ni tan sols el torn de rèplica a les intervencions de l'oposició.

WhatsApp Image 2017 07 12 at 15.54.39 (1)

Sembla, però, que les seves explicacions no van acontentar el mateix Puigdemont, perquè en tornar de dinar amb el seu equip de Presidència, es va aturar a conversar amb els periodistes als passadissos de la Cambra. Es tracta d'un gest molt poc usual, gairebé inèdit en el president, poc inclinat a aquesta mena de contactes.

En aquesta conversa informal va desmentir que estigui a punt d'haver-hi una crisi de Govern, va assegurar que es tracta d’una “reorganització i concentració de funcions” de cara a l’1 d’octubre, que fa temps que s’està preparant en el si del Govern, que n'ha parlat amb els consellers del PDeCAT i que els canvis s’emmarquen en una lògica adaptació a les diferents fases en què entra el procés. Segons Puigdemont, aquesta reorganització es farà abans d’agost, és a dir, aquest mes de juliol.

Fonts del Govern assenyalen entre les conselleries afectades per aquesta reorganització tècnica, el departament de Governació, que encapçala Meritxell Borràs, i el de Participació, en mans de Raül Romeva. Segons aquestes fonts, la reorganització es concretarà els propers dies a través d’un decret publicat al DOGC.

No obstant això, pocs minuts després de l’explicació del president, fonts de la conselleria de Participació van assenyalar, als passadissos de la Cambra, que Junqueras i Romeva portaran dimarts vinent a la reunió de Govern l’adquisició de les urnes, el concurs de la qual va ser declarat desert des de la conselleria de Governació. Es tracta d’una “compra col·legiada”, és a dir, que implicarà totes les conselleries.

Aquest anunci ha provocat malestar en alguns sectors del PDeCAT. Dirigents d’aquesta formació han recordat que Borràs va impulsar la compra de les urnes sense portar el tema al Govern i que això li ha valgut una querella de la Fiscalia.