El president, Carles Puigdemont, ha convocat aquest matí els consellers per abordar la resposta al requeriment del govern de Mariano Rajoy previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució. Es tracta d'una reunió informal de l'executiu, segons ha pogut saber El Nacional de fonts del Govern. El president ha mantingut al llarg del dia una marató de reunions també amb els representants dels partits i els responsables de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

No és el primer cop que el president cita els consellers en aquesta mena de trobades que, a diferència de les reunions formals de l'executiu, no es rubrica aixecant acta i hi poden participar persones que habitualment no entren a la reunió del Consell.

Han acudit al Palau de la Generalitat el vicepresident, Oriol Junqueras, els consellers d'Interior, Joaquim Forn; Justícia, Carles Mundó; Salut, Toni Comín; Ensenyament, Clara Ponsatí; Treball i Afers Socials, Dolors Bassa; Empresa, Santi Vila; i Governació, Meritxell Borràs. El conseller de Presidència, Jordi Turull, té la seu del departament al Palau de la Generalitat i per tant ja hi era.

A la reunió s'hi ha abordat la resposta que s'haurà d'enviar a Madrid davant el requeriment sobre el ple del Parlament de dimarts passat. Tot i que encara s'està perfilant, la cita d'avui ha servit per insistir en la voluntat d'explicar-ho en els mateixos termes en què es va pronunciar el president davant del Parlament, fins i tot amb l'enviament de la transcripció traduïda de la intervenció, i no entrar en la resposta binària que reclama l'executiu espanyol. Encara no hi ha res tancat, atès que el Govern consumirà el temps de què disposa per respondre, i la voluntat és continuar perfilant la decisió amb nous contactes al llarg del cap de setmana.

El president ha abordat també la situació amb els responsables del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas i Marta Rovira, president i portaveu del grup, així com el diputat Lluís Llach, en nom dels independents. També s'ha reunit amb diputats de les CUP.

El Govern disposa fins dilluns a les 10 del matí per atendre el requeriment i concretar, segons li reclama el govern Rajoy, si dimarts passat al Parlament es va proclamar la independència de Catalunya. El requeriment exigeix que es respongui amb un sí o un no. En cas que la resposta sigui afirmativa o massa poc concreta, Puigdemont tindrà fins dijous a les 10 del matí per tirar enrere aquesta declaració. En cas contrari, s'activarà l'article 155 de la Constitució, que permetria al govern de Rajoy intervenir temporalment l'autogovern.

En les hores prèvies, han continuat les pressions al Govern. Tant la CUP com l'ANC han fet públiques notes reclamant l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència, mentre en la roda de premsa posterior al consell de ministres, Soraya Sáenz de Santamaría, ha subratllat els efectes negatius que tindria per a l'economia catalana i espanyola un procés de secessió.