El president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha tornat a posar Espanya al centre del debat europeu. Arran d'un informe sobre les infraccions sobre el dret internacional que ha comès Turquia, Puigdemont ha apuntat aquest dimarts que hi ha estats membre la UE com l'Estat espanyol que tampoc el respecten. "Com voleu que Turquia ens prengui seriosament si hi ha estats de la Unió Europea com Espanya que fan exactament el mateix?", ha qüestionat l'eurodiputat.

Un dels punts de l'informe europeu sobre Turquia remarca que "el poder judicial turc també ignora les decisions adoptades per mecanismes de l'ONU com el Comitè de Drets Humans de l'ONU i el Grup de treball sobre la detenció arbitrària". "Aquest mateix grup de treball va emetre dos informes que demanaven l'alliberament dels presos polítics catalans, però Espanya va fer exactament el mateix que Turquia: els van ignorar", recorda Puigdemont.

Carles Puigdemont. / Youtube

L'informe de l'ONU sobre les detencions arbitràries a Catalunya

El 29 de maig de 2019, el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, dependent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, va emetre un informe reclamant la posada en llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart quan es trobaven en presó preventiva abans de la sentència del judici del procés.

L'informe considerava arbitràries les seves detencions i reclamava la seva posada en llibertat "sense dilació" perquè considerava que vulnerava els principis de la declaració universal de drets humans. A més, demanava indemnitzacions i una investigació "exhaustiva i independent".

L'informe era una iniciativa de l'advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson, que el febrer del 2018 va demanar al grup de treball que confirmés o no si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. 

Tanmateix, Espanya no va actuar en conseqüència i el mateix jutge del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va carregar contra l'informe. Per això, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha contrastat la situació d'Espanya amb la de Turquia. "Com podem criticar Turquia per fer el mateix que fan els estats membres de la UE?", ha qüestionat. 

 

Imatge principal: El president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, en la seva intervenció al Parlament Europeu. / Captura