El president Carles Puigdemont ha demanat a la Comissió Europea que esclareixi per què l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, té a la seva oficina treballant un 44% d'espanyols. Aquesta pregunta ha estat registrada per Puigdemont a propòsit de les paraules del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, en què treia pit que la diplomàcia espanyola estigués representada per Borrell. Aquest fet ha despertat el malestar del president, ja que l'ha titllat "d'inapropiat" i ha instat la Comissió Europea que expliqui si Borrell representa Espanya o Europa i per què té tants espanyols treballant per a ell al seu gabinet, quan la resta de representants no tenen ni un 30% de treballadors del seu país treballant a les seves respectives oficines.

puigdemont

"El fet que Borrell compti amb més d'un 44% de membres espanyols és rellevant, sembla que hi ha un clar desequilibri exagerat en el cas de l'alt representant: aproximadament el 44% del seu gabinet són espanyols, mentre que el gabinet del president representa aproximadament el 28% dels alemanys, el primer vicepresident Timmermans té aproximadament el 17% dels holandesos o el vicepresident executiu Vestager aproximadament el 20% dels danesos", han argumentat a través d'un escrit. A partir d'aquesta argumentació, Puigdemont ha registrat dues preguntes a la Comissió, la primera: "El president està d'acord amb el ministre Albares pel que fa al seu alt representant com a diplomàtic espanyol i no com a europeu?". I la segona: "Quines decisions penseu prendre perquè, al contrari del que afirma el ministre espanyol, l'alt representant no actuï com a màxim representant de la diplomàcia espanyola?".

Puigdemont preguntes

L'última entrevista al president

El setmanari hongarès Éret és Irodalom va publicar dissabte passat una entrevista amb el president Carles Puigdemont sota el títol 'No em fan por els canvis de fronteres'. Des de l'exili, Puigdemont ha assegurat que si l'Estat espanyol es continua negant a celebrar un referèndum d'autodeterminació, tenen els "mitjans democràtics" per assolir la República catalana i, a partir d'aquí, buscar el reconeixement de la comunitat internacional. D'altra banda, preguntat sobre les expectatives del procés, el president es manté ferm en la convicció que Catalunya ja serà un estat independent en un termini de deu anys, tal com suggereix l'entrevistador. A més a més, Puigdemont assenyala que l'actual govern espanyol no és pas diferent de l'anterior malgrat el canvi de discurs, i lamenta especialment que Unides Podem no faci un pas endavant per Catalunya i pressioni els seus socis del PSOE per resoldre el conflicte polític amb l'Estat.

Catalunya serà independent?

Preguntat sobre si creu que Catalunya esdevindrà un estat independent "en els pròxims deu anys", el president a l'exili ho deixa ben clar: "N'estic segur. El procés ja ha començat, no hi ha marxa enrere". Si bé Puigdemont defensa que "mai recorrerem a la violència per aconseguir el nostre objectiu", també creu que "hi ha altres maneres" de fer-ho. "Si Espanya es nega contínuament a celebrar un referèndum perquè els catalans puguem governar com a Escòcia, o podria referir-me a l'exemple de Quebec fa uns anys, tenim els mitjans democràtics per aconseguir-ho i per demanar a la comunitat internacional que reconegui la República catalana. Això és pel que lluitem, i aquesta és la voluntat del poble català, que, malgrat tota la repressió i els exilis constants, ha confirmat repetidament en eleccions i referèndums que vol la independència". Puigdemont ha fet aquestes declaracions poques setmanes abans de presentar la seva candidatura a la presidència del Consell per la República, previsiblement el mes de març.