Al Canadà s’hi parlen dues de les llengües més parlades al món. L’anglès i el francès són les dues llengües oficials d’aquest país nord-americà. Són dues llengües que, arreu del món, res no fa pensar que estiguin en risc de desaparèixer. Però el cas és que el francès sí que pateix problemes de salut al Canadà. En aquest país s’hi parla molt més anglès, i en els darrers dies ha revifat una polèmica en aquest Estat, i és si el francès pateix discriminació lingüística al Canadà. Tot ha esclatat perquè al nou consell d’administració de la companyia canadenca de ferrocarrils no hi ha ningú que parli el francès. Fins i tot el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, s’ha fet ressò de la notícia al seu compte de Twitter. “Ser llengua oficial no salva de la discriminació”, ha escrit a les seves xarxes socials.

Està sent una polèmica real al Canadà, fins al punt que el govern de Justin Trudeau ha hagut de reaccionar a aquesta polèmica. El primer ministre canadenc ha assegurat que se sent “frustrat” davant d’una situació d’aquest tipus, i ha assegurat que “els canadencs de parla francesa haurien de veure’s reflectits a les nostres principals institucions nacionals de tot el país”. És per això que ha instat l’empresa pública canadenca dels ferrocarrils a prendre mesures i revertir aquesta situació, ja que el francès es troba discriminat a hores d’ara en la seva cúpula directiva. El cas és que aquesta situació no és d’estranyar si es té en compte que al Canadà només hi ha vuit milions de francòfons. Una xifra força baixa si es té en compte que la xifra d’anglosaxons és de 37 milions. 

En la seva piulada, Puigdemont es fa ressò del fet que els màxims responsables dels ferrocarrils canadencs no parlin el francès, tot i que la seu de l’empresa pública estigui ubicada al Quebec. A més, recorda que “el president d’Air Canadà va dir que no tenia temps d’aprendre el francès”. Així mateix, assegura en el seu missatge a les xarxes socials que cal sempre “voluntat política” per salvar una llengua, i que la seva oficialitat mai no és garant de la seva supervivència o del seu ús entre els habitants del país.

puigdemont Captura
Piulada de Carles Puigdemont

El cas, però, és que la polèmica està esquitxant al mateix Trudeau. Tot i que té coneixements de francès i que l’utilitza sovint en molts dels seus discursos; en els darrers dies n’ha pronunciat alguns només en anglès. I alguns canadencs lamenten que els canals de difusió de l’executiu canadenc no ha doblat aquests missatges al francès. Una dada interessant també és que més del 90% dels ciutadans d’aquest país estan vinculats al bilingüisme, però menys del 20% dels habitants domina les dues llengües.