L'home que apareix en bona part de les imatges que han transcendit les darreres hores del president, Carles Puigdemont, a Brussel·les és l'empresari i estret amic i confident del cap de l'executiu català Josep Maria Matamala.

Matamala és l’home de cabells blancs que acompanyava Puigdemont l’endemà de la proclamació de la República catalana quan es va deixar veure amb la seva esposa, Marcela Topor, pels carrers de Girona. És el mateix que s’ha vist passejant al seu costat pels carrers de Brussel·les, acompanyant-lo a l'entrada de l'hotel i el qui s’asseu davant d’ell en la imatge obtinguda aquest matí en una cafeteria de la capital belga.

Conegut com a Jami, Matamala va ser regidor de CiU a l’Ajuntament de Girona entre 1987 i 1995 i els darrers cinc anys va arribar a ser-ne portaveu. Va ser precisament la seva activitat política el que va propiciar la coneixença amb Puigdemont, que aleshores desenvolupava la seva activitat com a periodista. A partir d'aquell moment van construir una sòlida i molt estreta amistat.

És fill de Feliu Matamala, fundador de la llibreria Les Voltes i activista cultural durant el franquisme, mort el 2009 i que el 2004 va ser guardonat amb la medalla Francesc Macià de la Generalitat.