El president, Carles Puigdemont, ha convocat els diputats que formen part del grup parlamentari de Junts per Catalunya aquest dilluns a Brussel·les per abordar la fórmula que ha de fer possible el ple d'investidura.

Una part dels diputats ja van viatjar dissabte a la capital belga per preparar la reunió que aquest diumenge ha mantingut Puigdemont amb els negociadors d'ERC i a la qual ha estat present, entre d'altres, la portaveu del grup, Elsa Artadi.

La reunió del grup a Brussel·les serà, segons fonts de JuntsxCat, una "jornada de treball per avaluar les negociacions" per al debat d'investidura en la "línia de treball habitual" dels diputats amb el president a la capital belga.

Els diputats de Junts per Catalunya analitzaran la fórmula que proposa Puigdemont per al ple al mateix temps que ho farà la cúpula d'ERC, que té previst abordar durant la permanent d'aquest dilluns la proposta que el president ha traslladat als negociadors republicans, Jordi Bacardit, Pere Aragonès i Miquel Gamisans, durant la reunió aquest diumenge a Brussel·les a la qual també estava present la consellera Meritxell Serret.

En acabar la trobada entre els dos grups, fonts republicanes han assegurat que no hi ha "res tancat" tot i que l'acord "progressa adequadament", mentre que JuntsxCat ha explicat que la reunió ha anat bé i l'ha qualificat de "constructiva". 

"Les dues forces estan en vies de restablir la confiança perduda arran de la investidura fallida", han subratllat els portaveus del grup de Puigdemont, en referència a la crisi oberta amb els republicans provocada per la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura en el darrer moment i després de constatar que JuntsxCat no els informava sobre com s'hauria de dur a terme.

Fonts de la negociació asseguren que, si finalment la cúpula d'ERC donés el vistiplau a la proposta, el ple es podria tornar a convocar aquesta mateixa setmana.

La secretària general dels republicans ha deixat clar els darrers dies que la investidura ha de passar per una fórmula efectiva i sense conseqüències penals per als membres de la Mesa i per als diputats en llibertat provisional.

Igualment, aquesta setmana el president d'ERC, Oriol Junqueras, va posar de nou damunt la taula la possibilitat d'acordar una presidència legítima, tot i que simbòlica, i una d'executiva, que permeti restituir Puigdemont, però alhora també posar en marxa el Govern.

Aquest plantejament ha tornat a donar força a la possibilitat que la restitució de Puigdemont es faci de manera simbòlica en un ple previ a la investidura i que la presidència sigui finalment assumida pel president del grup parlamentari, Jordi Sànchez, actualment empresonat a Soto del Real, o pel conseller Jordi Turull.