El viatge del president Carles Puigdemont, i de diversos consellers del seu Govern, a Brussel·les ha fet trontollar aquest dilluns la política belga. El fet que la notícia del viatge del president es produeixi un dia després que el ministre d'Immigració belga i nacionalista flamenc, Theo Francken, es mostrés obert a concedir asil polític a Puigdemont, i la possibilitat que el president s'entrevistés amb els líders flamencs, ha posat en alerta tota la plana política. 

Tot i que des de Nova Aliança Flamenca (N-VA), el partit nacionalista, asseguren que no hi ha previstos contactes amb el president català i que no ha estat convidat per ells, els partits de l'oposició han demanat explicacions al primer ministre de Bèlgica, Charles Michel. Bèlgica està governada per una coalició de quatre partits, entre els quals hi ha la N-VA, tot i que el líder de l'executiu és un való del Mouvement Réformateur.

"És urgent que Charles Michel proporcioni explicacions sobre la probable visita de la delegació Puigdemont a Brussel·les", ha exigit l'exprimer ministre i president del Partit Socialista, Elio Di Rupo, que també ha afegit que Bèlgica s'hi juga "la seva credibilitat internacional".

No ha estat l'únic, també ho ha fet la líder del partit Centre Demòcrata Humanista (CDH), Catherine Fonck, que considera "molt greu" que Michel accepti el joc de la N-VA. En aquest sentit, exigeix al primer ministre "aturar" la complicitat amb els independentistes catalans.

També s'ha mostrat crítica amb la situació la co-presidenta del partit francòfon Ecolo, Zakia Khattabi, que ha titllat el ministre Francken de "piròman". A més, el partit ha demanat al president del Parlament que convoqui Michel perquè doni explicacions sobre la presència dels líders catalans.

Davant la polèmica, el Govern belga ha evitat fer declaracions i ha adoptat un perfil baix. De moment, el portaveu de Charles Michel ha declarat que no farà comentaris sobre la presència de Puigdemont a Bèlgica, segons ha assegurat a Twitter el cap de política del diari Le Soir, Bernard Demonty.

Des de l'N-VA, però, sí que neguen que el seu partit hagi convidat a Puigdemont: "Si està a Brussel·les, certament no és pas perquè l'hàgim convidat".