El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha mostrat aquesta matí en una roda de premsa convocada a Berlín amb mitjans internacionals el seu convenciment que no trigarà 20 anys a trepitjar terra catalana.

Ha estat a preguntes d'una periodista espanyola que li ha demanat com se sentia en pensar que trigaria 20 anys a poder tornar a Espanya. "No sé si trigaré 20 anys a trepitjar sòl espanyol. El que sé és que no trigaré 20 anys a trepitjar sòl català", ha replicat.

"Ens pot explicar com podria ser?", ha demanat la periodista. "Per diverses raons; la primera, si hi ha una restitució democràtica com exigeixen els votants, això permetria a tots una restitució de la nostra normalitat; si no és així, no obstant això, la decisió del poble català de constituir-se com a República independent és un fet, i fins i tot podria afegir que avui mateix podria trepitjar terra catalana, el que passa que seria en una part de l'actual Estat francès, però no deixaria de ser Catalunya", ha argumentat.

Puigdemont ha admès que l'arribada del govern del PSOE ha suposat un canvi de clima i de llenguatge, i que l'entrevista entre el president Quim Torra i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, havia permès un intercanvi respectuós de punts de vista entre els dos governs.

"Però ara ha de venir el temps no dels gestos sinó dels fets, hem demostrat sempre que tenim disposició per al diàleg, però cal abordar l'essencial d'aquest diàleg: les relacions entre Catalunya i Espanya. No s'entendria que després de tot en les converses polítiques entre Catalunya i Espanya no es parlés de les relacions entre Catalunya i Espanya", ha advertit.

En aquest punt ha subratllat que el diàleg s'ha de basar sobre el respecte de la voluntat d'un poble que decideix sobre el seu futur i el seu destí.