L'Audiència Nacional cita el president Carles Puigdemont i els consellers per al 2 i 3 de novembre.

La magistrada de l'AN, Carmen Lamela, ha admès aquesta mateixa tarda la querella de la Fiscalia per delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra Puigdemont i els altres 13 membres del Govern i els cita per a dijous i divendres per a la declaració i vista posterior. Exactament els mateixos dies que el Tribunal Suprem ha citat a declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els membres de la Mesa.

La jutge Carmen Lamela s'ha declarat competent, admet la querella i, com a primera diligència, acorda la citació dels 14 membres del Govern en qualitat d'investigats per al proper dijous 2 de novembre a les 9 hores i divendres 3 de novembre, a partir de les 9 hores del matí, segons han informat fonts de l'Audiència Nacional.

La magistrada precisa que declararan com a investigats i als efectes de celebrar la compareixença regulada en l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal, per valorar l'adopció de mesures cautelars de caràcter personal respecte dels querellats. La magistrada acorda també fixar-los una fiança de 6.207.450 euros que hauran de dipositar en el termini de tres dies amb l'advertiment que s'han d'embargar els seus béns fins a arribar a aquesta xifra si no dipositen la fiança. A més, la jutge ordena incorporar a la causa les còpies de diferents acords adoptats pel Parlament de Catalunya en els últims mesos, així com els últims decrets del Govern en relació amb el procés secessionista de Catalunya.

En la seva interlocutòria, Lamela explica que "d'acord al relat exposat pel fiscal en la seva querella, els fets investigats anaven dirigits a proclamar una República catalana independent d'Espanya en una conducta que va encaminada o dirigida a trencar l'organització territorial de l'Estat, pel que pot encaixar en una manera d'atemptar contra la forma actual de govern d'Espanya, i per tant, seria competència de l'Audiència Nacional, tal com ve establert en l'article 65.1 de la Lei orgànica del Poder Judicial".

La magistrada recorda que en aquesta fase inicial d'admissió d'una querella no constitueix encara un acte d'imputació judicial i que, sense perjudici de la futura precisió sobre l'existència de proves per als delictes imputats, es tracta exclusivament "d'establir en primer lloc si, als efectes d'admissió a tràmit de la querella, pot ser exclusiu el caràcter delictiu de les conductes imputades als querellats i, en segon lloc, si hi ha indicis que aquesta conducta efectivament ha estat executada".

Tenint en compte aquestes dues condicions, la jutge conclou que del relat del fiscal es desprèn que els querellats "van ordir una estratègia de la qual hauria de penjar tot el moviment secessionista, perfectament organitzada i amb repartiment de papers entre les autoritats governamentals, parlamentàries i associacions independentistes (ANC i Òmnium) que van portar a la celebració del referèndum il·legal el dia 1 d'octubre i a la declaració d'independència aprovada al Parlament el passat 27 d'octubre".

Segons Lamela, en la querella del fiscal s'exposen de manera "seriosa, racional i lògica els motius que porten el ministeri fiscal a efectuar la seva provisional qualificació com a delicte de rebel·lió que absorbiria els delictes de sedició, desobediència i prevaricació". Per això, sense perjudici de la qualificació jurídica que finalment pugui atorgar-se, la jutge admet la querella en els termes plantejats pel Ministeri Públic.

Una estratègia dissenyada pels querellats

La magistrada incorpora a la querella la causa que ja investiga per sedició als presidents de l'ANC i Òmnium, tenint en compte que els fets fins ara investigats "s'enquadren dins de tot el procés secessionista que es descriu en l'escrit de querella i que les persones investigades en els mateixos formaven part de les estructures bàsiques integrades en aquesta estratègia dissenyada i executada pels ara querellats".

D'aquesta manera, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Josep Lluís Trapero formen part d'un mateix procés, i si arriba el cas, d'un mateix judici.