El president, Carles Puigdemont, ha confirmat avui davant del ple del Parlament que el Govern té la intenció d'obrir una borsa perquè "treballadors que ho vulguin, funcionaris o no, es puguin apuntar perquè el Govern els acrediti com a agents electorals".

Puigdemont ha tancat amb aquest anunci una sessió de control al Govern en què tots els grups l'han interrogat sobre la convocatòria del referèndum o l'efecte que tindrà sobre els funcionaris. "Els funcionaris no han de participar en processos electorals. Ningú no serà forçat a res i el Govern es compromet a un absolut garantisme", ha assegurat Puigdemont.

Els grups han reclamat al president que expliqui els detalls de la convocatòria d'octubre, però ha insistit que serà a finals d'aquest mes quan el Govern concretarà les condicions tècniques i legals de la votació. En aquest punt ha confirmat, però, que s'obrirà una bossa perquè s'hi apuntin treballadors, igual com alguns consistoris ho fan cada cop que hi ha una convocatòria electoral.

Aquesta proposta es basa en el fet que la LOREG, la Llei Orgànica del Règim Electoral General, no parla de funcionaris sinó de representants designats per l'Administració, a l'hora de fixar les persones que s'han de fer responsables del funcionament de la logística electoral. A partir d'aquí, el Govern proposa que aquells qui ho vulguin, siguin o no treballadors públics, puguin apuntar-se per ser acreditats com a tals representants, els anomenats agents electorals.

El president ha titllat d'"artificial, inflada i interessada" la polèmica sobre els funcionaris, atès que la legislació electoral espanyola no parla enlloc que els funcionaris hagin de participar en els processos electorals. "Els funcionaris poden estar absolutament tranquils, tant pel que fa a l'organització del referèndum com pel que fa a l'oferta d'ocupació pública", ha assegurat.