Els socis del govern espanyol, PSOE i Unides Podemos, pugnen aquest divendres a les xarxes socials per atribuir-se l'autoria de la iniciativa de l'ingrés mínim vital, aprovada pel Consell de Ministres, anys després que sengles formacions vinguessin treballant en el seu disseny i l'haguessin promès en els seus programes electorals.

La mesura l'han presentat en roda de premsa conjunta des de La Moncloa la ministra d'Hisenda i portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero; el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Però a les xarxes socials, els socis de coalició s'han separat i han optat per presentar la mesura com un èxit exclusiu del seu partit.

Així, el PSOE ha recordat com el seu secretari general i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va prometre el 2015, en el marc de la campanya a les eleccions generals de novembre, posar en marxa un Ingrés Mínim Vital quan arribés a presidir l'executiu.

Amb l'etiqueta "L'Ingrés més digne", el PSOE ha envaït els seus perfils a les xarxes socials amb vídeos i missatges que presenten la mesura com un compromís fet realitat de Sánchez en una estratègia en què s'ha involucrat els barons socialistes, des de l'andalusa Susana Díaz al president d'Aragó, Javier Lambán, passant per ministres, diputats i autoritats de l'Estat socialistes com la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Tot un partit, en definitiva, bolcat en presentar la mesura aprovada avui com a "històrica" i "revolucionària".

Al seu torn, Podemos ha desplegat una forta campanya en xarxes socials, amb el seu habitual lema 'Sí que es pot', amb la qual dirigents i càrrecs públics estan celebrant l'aprovació de la mesura, però també recordant que porten defensant-la des que van entrar en política fa sis anys, i reivindicant la "feina" que, segons el seu parer, ha permès que tirés endavant.

El membre de l'Executiva estatal i líder de Podemos a Castella i Lleó, Pablo Fernández, ha afirmat directament que l'aprovació d'aquesta mesura "s'ha aconseguit gràcies a la presència d'Unidas Podemos en el Govern, i a la feina i tenacitat de Pablo Iglesias".

"Fa 6 anys ens cridaven de tot per proposar un ingrés mínim vital perquè milions de persones en risc de pobresa puguin posar menjar al plat i donar dignitat a les seves famílies. Avui, divendres 29 de maig de 2020, l'aprovem en el Consell de Ministres. Sí es pot", ha defensat el portaveu parlamentari, Pablo Echenique.

També Iglesias ha volgut celebrar la mesura tot just aprovar-se, abans fins i tot que comencés la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Aprovat l'Ingrés Mínim Vital en el Consell de Ministres. Sí es pot", ha reivindicat en el seu missatge a Twitter, acompanyat d'una icona del puny en alt.