El PSOE ja ha registrat al Congrés la moció de censura contra Mariano Rajoy presentada després de la sentència del cas Gürtel. La moció s'ha presentat abans d'hora ja que fins a les 11 del matí no hi havia prevista una reunió extraordinària de la direcció del partit convocada pel secretari general, Pedro Sánchez. En aquesta trobada s'havia d'analitzar la possibilitat de presentar la moció però sembla ser que el grup parlamentari socialista s'ha avançat i ha fet efectiva la presentació de la moció.​

L'estratègia del líder socialista és la urgència. Sánchez pretén mostrar la necessitat d'un canvi a La Moncloa que podria produir-se abans del mes de juny si aconsegueix el suport necessari. La moció necessita 176 vots per prosperar; amb el suport d'Units Podem i Ciudadanos tindrien 184 vots. En el cas que Cs no es sumés a la proposta, Pedro Sánchez necessitaria els vots dels independentistes catalans, el PNB, Bildu i Compromís (a més de Podemos).

Membres de l'equip de Sánchez assenyalaven aquest dijous a la tarda que en aquest debat és vital el criteri i les opinions dels líders territorials i dels membres de l’executiva del partit, malgrat que a les portes de Ferraz el portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha afirmat que l'opinió de l'executiva està "molt alineada" amb Sánchez.

El líder dels socialistes espanyols ja va mantenir aquest dijous converses amb bona part dels barons socialistes, que ho veuen també com una eina de rellançament de cara a les eleccions autonòmiques i locals de l’any vinent. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat ple suport a Sánchez en un tuit aquest matí i ha fet una crida a "oferir una alternativa de progrés per a Espanya".

El PSOE aborda la iniciativa després de 24 hores de silenci d’ençà de la publicació de la sentència que condemna el PP per Gürtel. Aquest dijous els serveis de premsa del PSOE s’havien limitat a apuntar en un brevíssim comunicat que “el PSOE considera inacceptable la resposta del PP i el govern davant la sentència del ‘cas Gürtel’ que implica políticament el president del govern i del PP, Mariano Rajoy”.

El seu silenci va contrastat amb la reacció del líder de Podem, Pablo Iglesias, que va instar el líder del PSOE a presentar la moció de censura que el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ja ha avançat que recolzaria. També amb les manifestacions d’Albert Rivera, que va amenaçar de trencar el suport de la seva formació al govern de Mariano Rajoy alhora que va recordar que ha d’actuar amb “responsabilitat” per evitar que els independentistes “s’aprofitin de la debilitat” de l’Estat. 

A l’hora d’impulsar la moció de censura, el líder del PSOE toparà novament amb les limitacions que els barons van imposar al Comitè Federal del desembre del 2015 en què es va vetar la possibilitat d’assolir acords amb les forces independentistes. Una opció que si es referma ara tan sols deixa oberta la possibilitat d’un acord transversal amb Podem i Ciutadans alhora, just després que el partit de Rivera hagi donat suport als comptes de Rajoy.