El PSOE ha registrat aquest dimarts al Congrés dels Diputats la proposició de llei per abolir la prostitució, que va quedar encallada en la legislatura passada a causa de les diferències entre els socialistes i Unidas Podemos. Es tracta d’un text dirigit a perseguir el proxenetisme. També busca sancionar els clients de la prostitució. Però, en cap cas perseguir les persones que es prostitueixen. A grans trets: si la norma tirés endavant, estarien prohibits els prostíbuls, perquè es castiga el lucre a través del proxenetisme “encara que hi hagi consentiment”; més enllà de si hi ha violència o intimidació.

 

 

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, també ha exposat aquest dimarts que la intenció del seu partit, que es defineix com a “abolicionista”, és castigar la tercera locativa. És a dir, que tampoc es pugui produir una situació en la qual, per exemple, algú es lucra llogant una habitació o un pis a una prostituta. És aquest el punt que fa arrufar més el nas a formacions que se situen a l’esquerra dels socialistes. Perquè consideren que això podria forçar les dones a prostituir-se en moltes ocasions al carrer, deixant-les més desprotegides.

L’exlehendakari ha argumentat que avui dia “es calcula que hi ha unes 45.000 dones explotades sexualment” a l’estat espanyol, mentre que “l’any 2021 només hi va haver una sentència que condemnés un proxeneta”; una dada que posa de manifest que “fan falta lleis com aquesta”. El portaveu socialista ha opinat que, per tal d’abolir la prostitució, cal “fer passes” com aquesta.

No sembla que ara per ara el PSOE compti amb el suport dels seus socis parlamentaris habituals per tirar endavant la norma. És per això que aquest dimarts ha animat el PP a seure a negociar. “Parlarem amb tots els grups que de veritat vulguin abolir la prostitució en aquest país; perquè abolir no significa prohibir”, ha puntualitzat. Per tal d’intentar aplanar una mica el camí a una entesa amb la resta de formacions parlamentàries, Patxi López ha recordat que “prohibir és un exercici en el qual la mateixa víctima es victimitza més, perquè es persegueix també la víctima de l’explotació. 

Ha estat força ambigu Íñigo Errejón quan se li ha preguntat quina serà la posició de Sumar en aquest tema. El portaveu al Congrés de la formació capitanejada per Yolanda Díaz ha asseverat que no donaran mai suport a cap mesura que “suposi un retrocés” per a les dones. “Estem a favor dels drets humans, dels drets de les dones i dels avenços en els seus drets”, ha puntualitzat qui formà part en el seu moment de la direcció de Podemos.

La setmana passada, l’actual ministra d’Igualtat, Ana Redondo, va assenyalar que l’abolició respon al desig d’una majoria de la societat espanyola. No obstant això, va admetre que hi ha “posicions més complexes” al voltant de la prostitució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!