D'ençà que la vicepresidenta en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va posar sobre la taula reformar el reglament del Congrés perquè les llengües cooficials de l'Estat es poguessin parlar a l'hemicicle, per intentar guanyar-se el suport dels partits independentistes a l'hora de configurar la mesa del Congrés,  aquest tema ha estat a l'ordre del dia. Amb tot, tal com va passar fa poc més d'un any, quan ja es va votar aquesta reforma i es va rebutjar amb els vots en contra del PSOE, els socialistes han refredat aquest dijous la proposta de Díaz. L'encarregada de fer-ho ha estat l'encara portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez, que si bé no li ha tancat la porta, s'ha centrat més a destacar les "dificultats pràctiques que suposaria". Així, Rodríguez ha defensat un "ús normalitzat" de les llengües cooficials a les institucions i "en qualsevol espai",  però recordat que "en la pràctica sempre és quelcom més complex". Durant aquesta darrera legislatura, i també en les anteriors, diferents diputats independentistes han "desafiat" el reglament i han utilitzat el català per parlar des de la tribuna, però la presidenta del Congrés, Meritxell Batet els ha tallat el micròfon. 

Els socialistes s'erigeixen defensors de les llengües cooficials 

Rodríguez ha anat aquest dijous a recollir la seva acta de diputada, després de sortir escollida com a cap de llista dels socialistes per la província de Ciudad Real i ha estat llavors quan els periodistes li han preguntat per la proposta de Yolanda Díaz. Segons ella, les llengües cooficials "formen part de la riquesa del patrimoni cultural i mai poden ser un element de batalla". En la mateixa línia que ha anat defensant el partit, sense acceptar que es puguin parlar a les corts espanyoles i tampoc sense promoure el seu ús a les institucions europees, "la llengua és una cosa que ens uneix a través del diàleg i de la paraula. Per tant, sempre ens trobaran als socialistes en la defensa de totes les llengües oficials". 

També aquest dijous, el president Carles Puigdemont ha volgut dir la seva respecte a la proposta de Díaz, recordant que no cal reformar el reglament, tal com planteja la líder de Sumar, ja que aquest no recull cap obligació de fer servir el castellà "o la prohibició de fer servir una altra llengua oficial". D'aquesta manera, Puigdemont ha assenyalat que "amb la voluntat política de la presidència n'hi ha prou. I de voluntat fins ara no n'hi ha hagut mai", en referència al càrrec que ha ocupat en l'última legislatura la catalana Meritxell Batet. En la mateixa línia, el president a l'exili també ha afirmat que una reforma del reglament "sol ser una estratègia per fer perdre el temps fent veure que intentes arreglar un problema que en realitat a tu t’importa un rave", posant per exemple diverses pròrrogues presentades pel PSOE a la reforma del reglament del Senat perquè s'hi pugui parlar català. "Pròrrogues i més pròrrogues… fins que la proposta ha caducat perquè la legislatura s’ha acabat". 

Una reforma dialogada amb totes les autonomies 

A banda de posar en dubte que sigui factible poder parlar les diferents llengües oficials a les corts espanyoles, Rodríguez també s'ha referit a la reforma del sistema de finançament autonòmic, una possibilitat que la ministra d'Hisenda va posar sobre la taula a l'hora de negociar amb l'independentisme, així com perdonar el deute. Aquesta possibilitat ha generat rebuig en altres autonomies, encapçalades per Madrid i Isabel Díaz Ayuso, motiu pel qual la portaveu ha apostat per abordar aquesta reforma "des del diàleg amb totes les comunitats".  A més, ha aprofitat l'ocasió per criticar el PP per "deixar pendent" l'actualització del sistema durant la seva majoria absoluta durant el govern de Mariano Rajoy.