Si s’amaga el problema, el problema no existeix. Des que les quotes de la popularitat de la Casa Reial van començar a caure en picat pels continus escàndols, el Centre d’Investigacions Sociològiques va deixar de preguntar per aquest tema. I, tenint en compte la correlació de forces, així sembla que continuarà sent durant molt de temps. Aquest mateix dimarts, el Congrés dels Diputats tombarà una petició perquè ho faci. L’ha presentada Unidas Podemos i decaurà gràcies al vot decisiu del PSOE, que decantarà la balança. Des d'abril del 2015 que el CIS no pregunta.

Segons ha confirmat la portaveu socialista Adriana Lastra, el seu grup votarà en contra de la proposició no de llei (PNL) presentada per Unidas Podemos, i que serà debatuda aquest dimarts a la tarda al Congrés. En roda de premsa després de la Junta de Portaveus, Lastra ha sostingut que el CIS és un organisme “independent” i que, per tant, no han d’entrar en què pregunta o deixa de preguntar. Una posició que no ha agradat gens als seus socis a La Moncloa.

El secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha recordat als socialistes que molts dels seus votants són republicans. El diputat dels comuns ha apostat per la “transparència. En aquest sentit, ha assegurat que la Casa Reial “no pot viure d'esquenes a l'opinió pública”.

El PSOE, però, no es mou de la posició mostrada durant els últims mesos, arran dels escàndols al voltant del Rei emèrit a l’Aràbia Saudita. Amb el seu vot clau a la Mesa, els socialistes han tombat totes i cadascuna de les peticions d’una comissió d’investigació sobre els negocis dels borbons.

Cinc anys sense preguntes

Des de l'abril del 2015, ara fa més de cinc anys, que el Centre d'Investigacions Sociològiques no inclou cap pregunta sobre la monarquia i els seus integrants. La decisió va arribar després que la popularitat de la Casa Reial comencés a caure en picat, un any després de l'abdicació de Joan Carles I en favor del seu fill Felip VI. En aquesta última enquesta va obtenir una nota mitjana de 4,34, és a dir, de suspens sense possibilitat d'arrodonir a l'alça.