La vella guàrdia socialista torna a ser notícia aquests dies perquè està sortint en tromba contra la possibilitat que Pedro Sánchez i l'executiva federal del PSOE acceptin la tramitació d'una llei d'amnistia per a milers d'encausats independentistes. Més enllà d'aquests fets recents, era recurrent veure alguns d'aquests dirigents sortir al pas per carregar contra les decisions de Sánchez. Entre els històrics que han protagonitzat nombroses polèmiques hi ha l'exdirigent basc Nicolás Redondo Terreros, que va participar, entre altres, en un acte de campanya d'Isabel Díaz Ayuso. Ho va fer amb Joaquín Leguina, expresident socialista de la Comunitat de Madrid, que va ser expulsat del partit per aquest fet. Redondo va demanar perdó durant el termini d'al·legacions i es va arxivar l'expedient que se li havia obert, però ara la gota que ha fet vessar el got són unes manifestacions d'aquest a través de la plataforma La España que reúne, les quals la direcció considera "deslleials i irresponsables". Per aquest motiu, l'executiva federal del PSOE va decidir aquest dilluns expulsar l'exdirigent basc de la formació, segons ha avançat ElDiario.es i ha pogut confirmar ElNacional.cat.

Nicolás Redondo, fill de Nicolás Redondo Urbieta —històric dirigent de l'UGT i refundador del PSOE juntament amb Felipe González i Alfonso Guerra al Congrés de Suresnes de 1974—, va ser secretari general del Partit Socialista al País Basc del 1997 al 2001. Va fer campanya juntament amb el PP de Jaime Mayor Oreja el 2001 per intentar tombar el PNB després del Pla Ibarretxe. En la reunió de la direcció a l'inici d'aquesta setmana, es va tramitar aquest expedient d'expulsió pel seu "reiterat menyspreu a les sigles en les quals milita". Les afirmacions que han causat un profund malestar a Ferraz i que va fer Nicolás Redondo són, entre altres, que a parer seu el PSOE ja "no representa l'esquerra que Espanya necessita", que el partit ha de saber que "en política no es pot fer tot el que no és delicte" o que és "intolerable" que el govern espanyol es deixi "segrestar per un fugitiu de la justícia". A més, el basc sosté que la dependència amb els nacionalistes i el pacte al qual s'arribi "se situarà en la llista dels episodis més vergonyosos de la història moderna" de l'Estat.

Els estatuts contemplen sancions en aquests casos

L'executiva federal dels socialistes s'ha acollit als seus estatuts per poder tramitar l'expedient d'expulsió de Nicolás Redondo. En concret, l'article 8 estipula que es pot sancionar aquells afiliats que incompleixin el que es concreta en aquests estatuts, el Codi Ètic i de Conducta, les normes del Sistema de Compliment Normatiu o el Reglament Federal de Desenvolupament i quan s'observi "mala conducta cívica o ètica, es falti al programa o als acords o resolucions dels òrgans competents del partit, s'expressi públicament les opinions en termes irresponsables o amb deslleialtat al partit o als seus afiliats i afiliades, es cometin actes d'indisciplina, s'injuriï o calumniï alguna persona que formi part del partit o qualsevol altra forma que violi les obligacions que a tots els membres del partit imposen" els estatuts. L'afiliat "serà sancionat, previs els tràmits reglamentaris i mitjançant la decisió dels òrgans competents, amb mesures que podran arribar fins a l'expulsió en aplicació del règim disciplinari", recull el text.

Més endavant, l'article 90 concreta que és la Comissió Executiva Federal la que pot "suspendre cautelarment els militants o afiliats directes sotmesos a expedient o que hagin estat denunciats per un òrgan del partit en qualsevol moment del procediment, bé sigui d'ofici, o a instància de l'òrgan instructor o el denunciant". La militància de Nicolás Redondo, que inicialment es va tramitar com a suspensió cautelar, ja està totalment extingida perquè ha vençut el període d'al·legacions que el basc hauria declinat fer. Redondo se suma, doncs, a Leguina, que va ser expulsat del partit fa dos anys i que aquest dijous ha explicat que en les darreres eleccions generals va votar el Partit Popular. De fet, l'expresident madrileny ja va votar Ayuso l'any 2021.

Nicolás Redondo també havia afirmat fa una setmana que veuria una "immoralitat" que el PSOE aconseguís revalidar la Moncloa amb el suport de Junts perquè Puigdemont busca "destruir el sistema del 78, trencar la ciutadania espanyola i establir una societat de privilegis i medieval". Un dels missatges més durs, però, l'havia dit el 18 d'agost, quan va assegurar que aquest pacte implica el retorn de "l'Espanya retardada, la que la resta dels europeus van veure durant un temps com una anomalia" i acusava els "anomenats progressistes" de tornar el país "al segle XIX".