El PSOE ha resolt l'expedient obert contra la diputada i exvicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo i li ha imposat la multa màxima que preveu el reglament intern, de 600 euros, per trencar la disciplina de vot en la llei trans quan es va abstenir en la votació el passat 22 de desembre de 2022, segons han informat fonts del grup parlamentari a Europa Press. Precisament, a la sortida de la votació de la llei trans en el Congrés, Carmen Calvo va afirmar que "sempre" assumeix les conseqüències dels seus actes, en ser preguntada sobre si temia conseqüències per haver-se saltat la disciplina marcada pel seu partit, que va votar a favor de la llei.

Així, va reconèixer que es tractava d'un dia difícil i que s'havia decidit per l'"opció més complexa". "És el que cal fer en els dies complexos", va assegurar. Va explicar el sentit del seu vot afirmant que està "d'acord que existeixi una llei, però no aquesta llei" i que tampoc coincideix "amb el 'no' de les dretes que no hi són mai per protegir aquests col·lectius". Carmen Calvo és una diputada d'especial rellevància en el grup socialista perquè va ser vicepresidenta del govern espanyol i presidenta del partit, i actualment presideix la Comissió d'Igualtat del Congrés.

La tortuosa aprovació de la llei trans

El Congrés dels Diputats va aprovar la llei trans a finals del passat desembre, amb l'abstenció de la socialista Carmen Calvo. Quan semblava que el PSOE i Unidas Podemos havien superat les últimes batusses, l'exvicepresidenta del govern espanyol va trencar la disciplina de vot del seu grup parlamentari. Tanmateix, la norma que permet el canvi de sexe sense informes mèdics finalment va tirar endavant amb 188 vots a favor, 150 en contra i 7 abstencions i va arribar a la recta final de la tramitació parlamentària després de cinc mesos de negociacions complicades, primer en el si de l'executiu estatal i posteriorment a la cambra baixa.

La llei trans reconeix l'autodeterminació de gènere, de manera que permet la rectificació de nom i sexe de les persones trans en el Registre Civil a partir dels 14 anys. A més, desenvolupa una sèrie de mesures per garantir els drets de les persones LGTBIQ+. Finalment, tots els socialistes hi van votar a favor. Però Calvo va decidir trencar la disciplina de vot i va abstenir-se. Feia temps que s'havia mostrat crítica amb el text, especialment amb l'autodeterminació de gènere, motiu pel qual finalment va emprendre aquest complicat gest i va votar en contra de la resta del seu grup, un gest que li ha acabat costant 600 euros.