Els tripijocs de sempre. El PSOE ha fet marxa enrere en el seu suport a la menció a la possible independència d'Escòcia en l'informe final sobre les conseqüències del Brexit, ja que finalment hi ha votat en contra a la Comissió Mixta per la UE. La qüestió és que en la votació prèvia del text, els socialistes havien donat el seu vistiplau a les esmenes introduïdes per Junts i el PNB perquè s'esmentés expressament la possibilitat que Escòcia celebri un nou referèndum d’independència i sol·liciti la seva entrada a la Unió Europea. Ara, però, han retirat el seu suport.

El grup parlamentari del PSOE ha decidit finalment rebutjar els tres punts en les recomanacions finals de l'informe en els quals es menciona tant el cas d'Escòcia com també el d'Irlanda del Nord. Quelcom que ha generat la "sorpresa" dels partits independentistes, ja que no havien estat informats de com s'anava a votar el text. I és que el Partit Popular ha demanat que aquestes conclusions es votin per separat, fet que ha permès que els socialistes finalment es posicionin contra les esmenes sobre Escòcia i la reunificació d'Irlanda (juntament amb PP, Vox i Ciutadans). Junts, ERC, PNB i EH Bildu han quedat ben molests.

L'enfadament dels independentistes

La diputada de Junts Mariona Illamola ha manifestat la seva incomprensió pel procediment i pel gir del PSOE. "Aquests canvis debiliten la confiança que es pugui tenir en determinats grups parlamentaris que van canviant de posició", ha subratllat. També ha defensat que el text proposat simplement constata que a Escòcia hi va haver un referèndum, així com la intenció manifestada per Nicola Sturgeon de portar a terme una nova consulta sobre la independència. "No és una valoració. Es tracta d'esmenes neutres que exposen la realitat", ha detallat.

El senador del PNB Jesús Uribe-Etxebarría ha criticat que els punts s'hagin votat per separat i ha demanat explicacions als socialistes pel seu "canvi de posició". Així mateix, ha retret que el PSOE manté així "la mateixa actitud" que el govern britànic respecte del Brexit: "Signar sabent que no acataràs". En una línia similar s'ha manifestat el senador d'EH Bildu Gorka Elajabarrieta, que no ha entès "la necessitat imperiosa de voler esborrar" el que es va aprovar en la ponència si no és per la "por" que existeix al fet que "les nacions sense Estat puguin decidir de manera lliure i democràtica el seu futur". "La realitat és tossuda i Irlanda del Nord i Escòcia votaran i la UE i els seus estats membres hauran de debatre prendre decisions al respecte. Evitar-ho, postergar-ho i retardar-ho no ajuda i és una actitud infantil", ha conclòs.

El dret d'Escòcia d'entrar a la UE

Per la seva banda, el senador del PSOE José Luis Bolaños ha evitat oferir les explicacions reclamades. S'ha limitat a dir que els socialistes no consideren que "l'informe hagi d'entrar en afers interns de tercers estats o afers constitucionals en els quals aquesta comissió no s'hauria de ficar".

El segon dels punts suprimits del text inicial feia referència al referèndum d'independència d'Escòcia del setembre de 2014, assenyalant que el resultat negatiu va ser conseqüència "del dubte sobre si deixarien de ser membres de la UE". Malgrat això, recordava que Sturgeon té la intenció de fer un segon referèndum i que en aquest moment pot guanyar l'opció independentista. Així, el document advertia que "si Escòcia sol·licita el seu ingrés a la UE, tindrà el dret a materialitzar aquesta voluntat democràtica mitjançant la preceptiva sol·licitud d'adhesió al Consell i el compliment dels criteris establerts per la UE".

 

Imatge principal: Manifestació independentista escocesa a Glasgow celebrada el gener del 2020 / Europa Press