Els partits independentistes van apressar l'estiu passat el PSOE perquè presentés una moció de censura per fer fora de la Moncloa Mariano Rajoy, fins i tot comprometent-se que li donarien suport sense demanar com a condició irrenunciable la celebració del referèndum d'independència l'1 d'octubre, segons ha reconegut el secretari d'organització del partit, José Luis Ábalos, aquest dilluns. Les seves paraules confirmen el que va deixar anar ahir a la nit en un programa de La Sexta el diputat d'ERC Joan Tardà. Aquest va admetre que el seu partit es va comprometre davant del PSOE a donar suport a una moció de censura contra Rajoy sense demanar res a canvi, i aquest diumenge va repetir l'oferta, però els socialistes la van tornar a rebutjar.

"No participarem en una moció així perquè sí", ha advertit Ábalos. Aquest ha recordat en primer lloc que els partits independentistes van preferir la continuïtat de Mariano Rajoy quan no van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez el 2016. "Ara, en aquesta situació, més aviat sembla que tracten d'eludir algunes conseqüències dels seus actes unilaterals, que no compartits", ha remarcat.

És més, el número tres del PSOE ha expressat els seus dubtes respecte als nous camins que exploren els independentistes per dur a terme el seu projecte independentista "del qual no els sentim desistir". "Aquests no poden ser en cap cas aliats nostres, ni per una moció de censura", ha raonat.

Podemos lamenta que Sánchez no ho accepti

"Nosaltres no tenim tanta ànsia de governar, i per descomptat mai a costa de la integritat territorial del país", ha subratllat Ábalos, qui ha volgut deixar clar que els socialistes mai han jugat "a un interès tan curt". No vol el PSOE, incideix Ábalos, governar "en precari i dependent de forces polítiques que no són aliades i que no comparteixen la nostra visió d'Espanya".

"No és possible presentar una moció de censura amb aquests suports", ha afegit el socialista, qui no descarta recórrer a aquest instrument en el que queda de legislatura, però només si el partit ho estima convenient i necessari. Això sí, l'objectiu prioritari del PSOE és governar no a través d'una moció de censura, sinó "amb els vots de l'esquerra i d'una majoria de progrés".

Tanmateix, Podemos ja li ha avançat que tindria també els vots de la formació morada per tirar endavant la iniciativa. La portaveu Noelia Vera inclús ha lamentat que Pedro Sánchez "no ho vulgui".