Un cop segellat el preacord amb una abraçada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias toca aconseguir els suports que els hi falten. És per això que, segons informen fonts del PSOE, la portaveu del grup i mà dreta de Sánchez, Adriana Lastra, "començarà a partir d'avui la presa de contactes amb la resta de grups parlamentaris". La intenció és parlar amb tots menys amb l'extrema dreta de Vox. Amb una dreta que s'ha autoexclòs, la viabilitat del govern de coalició passa inevitablement pel suport actiu o passiu d'ERC

Sense anar més lluny, avui hi ha prevista una reunió entre el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, i el grup parlamentari del PSOE. Estava agendada de molt abans, per a tractar qüestions parlamentàries, però la qüestió sortirà inevitablement. La voluntat és de mantenir el secretisme i la discreció, per no cometre els errors de l'anterior legislatura. "No informarem. És només un primer contacte", expliquen fonts dels nacionalistes bascos.

Sánchez no volia dependre dels independentistes, però els números són els que són: en depèn encara més que abans. Ni tan sols amb el suport de tots els grups que no són PP, Cs i Vox —és a dir Unidas Podemos, el PNB, Més País, Coalició Canària, el BNG, el PRC i Teruel Existe—, no en tindria prou. Aquesta fórmula suma 170 escons a favor i 180 en contra. Caldria la participació de l’independentisme català i basc. Amb ERC (13) en tindria prou. Caldria un vot a favor en primera votació o una abstenció en segona votació. També en tindria prou amb els deu  de Ciutadans, però aquests se n’han desentès.

ERC considera que l’escenari del juliol, quan es van abstenir a la investidura de Pedro Sánchez, és "diferent" a l'actual, i ho atribueixen especialment a la sentència i a la duresa contra l'independentisme empleada pel líder socialista durant la campanya electoral. Estan disposats al diàleg i a l'acord, com venen defensant des de ja fa un temps, i podrien arribar a moure la seva posició i facilitar una investidura, però defensen que abans calen "moviments".