Hores després que ERC validés l'acord amb el PSOE i que tots dos partits hagin fet públic el document de dues pàginesl'executiva dels socialistes hi ha donat també el vistiplau. I han començat les interpretacions de les dues parts del pacte. El secretari d'organització del PSOE i membre de l'equip negociador amb els republicans, José Luis Ábalos, ha traduït aquest matí com entén el seu partit el document consensuat amb ERC: "La consulta no és un referèndum d'autodeterminació", "no s'hi planteja res fora del que fixen els procediments legals", no donen suport "a una consulta sobre la independència" i "no afecta la sobirania nacional". 

Davant l'allau de preguntes i de titulars de la majoria de diaris editats a Madrid que apunten que el PSOE ha claudicat posant en una safata de plata als independentistes el referèndum, Ábalos ha hagut de puntualitzar. Ho ha fet, això sí, defensant que la "hipotètica consulta" que es convoqui fruit dels futurs acords de la mesa de negociació entre governs sigui només a Catalunya, "com es fa amb els estatuts autonòmics". Ha argumentat que només caldria fer-la extensiva a tots els espanyols si es tractés "d'una reforma de l'organització territorial de l'Estat". Amb tot, no ha descartat canvis legislatius a la Constitució per encabir-hi els pactes que puguin signar-se entre l'Estat i la Generalitat. "La política no pot ser una cotilla".

Si, de bon matí, la portaveu d'ERC Marta Vilalta explicava que el punt que fa referència a "l'ordenament jurídic democràtic" implica anar més enllà de la Constitució i emmarca el futur diàleg entre governs al "dret internacional", el PSOE ha matisat aquesta lectura. Ábalos ha aclarit que, des del punt de vista socialista, aquesta menció es refereix a "totes les normes del sistema jurídic espanyol", inclosa la Carta Magna. I ha afegit que hi ha "disposició a debatre qualsevol iniciativa, però discutir no vol dir admetre ni compartir". 

Els socialistes treuen pit de "l'esperit constructiu" que els ha dut a entendre's amb ERC i el contraposen a "l'histrionisme sistemàtic", "el boicot i la paràlisi" dels qui "no volen formar part de la solució sinó seguir agreujant el problema". Pel ministre de Foment, l'aliança amb els republicans ofereix "una alternativa a la situació d'enquistament" i representa "una oportunitat" que totes les parts haurien "d'aprofitar", una afirmació dirigida al president Quim Torra. 

Durs retrets a les tres dretes

El dirigent socialista no ha desaprofitat l'ocasió per disparar contra l'actitud de PP, Cs i VOX. En aquest sentit, s'ha mostrat esperançat que "l'obstruccionisme sistemàtic sigui relegat a la marginalitat per ser contrari a l'interès general". 

De la mateixa manera, ha posat en valor les línies mestres del pacte de govern de coalició amb Podemos, aturant-se en les mesures estrella com "la fiscalitat progressiva segons la qual paguin més els qui més tenen", la "derogació de la reforma laboral del PP" o "l'augment del salari mínim". 

Els socialistes tenen garantits 166 vots favorables a la investidura de Pedro Sánchez —PSOE, Podemos, Más País, Compromís, el PNB, Nueva Canarias i Teruel Existe— i 164 en contra —PP, Vox, Cs, JxCat, CUP, Navarra Suma i el PRC. Queda per conèixer la posició de la diputada de Coalición Canaria i del del BNG. I ja estan confirmades les abstencions d'Esquerra Republicana i EH Bildu.