El PSOE s'ha reafirmat que si el president, Carles Puigdemont, convoca eleccions autonòmiques a Catalunya en el marc de la legalitat vigent i sempre que no es produeixi una declaració formal d'independència l'aplicació de l'article 155 de la Constitució perquè el govern espanyol intervingui l'autonomia catalana s'ha de frenar.

Així ho ha aclarit la portaveu parlamentària del PSOE en el Congrés, Margarita Robles, en roda de premsa al terme de la Junta de Portaveus. "Si es convoquen eleccions al marc constitucional i dins de la legalitat vigent no tindria raó de ser la posada en marxa del mecanisme 155 de la Constitució, que només es posa en marxa quan ho aprovi el Senat", ha assenyalat.

Robles ha recordat que aquesta posició és la que va mantenir aquest dilluns de manera expressa en una entrevista radiofònica la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i equival a "la mateixa tesi" que defensa el PSOE.

Tanmateix, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit que no val que Puigdemont convoqui eleccions, sinó que es necessita una mica més, com que aclareixi si va declarar o no la independència.