El PSOE té moltes cares. Aquest dimecres, el secretari general Pedro Sánchez advertia l’independentisme que no dubtaria d’aplicar “qualsevol article de la Constitució” —inclòs el 155— per a “defensar la Constitució”. Aquest dijous, el secretari d’organització José Luis Ábalos s’ha erigit contra la “concepció punitiva i repressora” de la dreta a l’hora d’abordar el conflicte català. “Alguns apostem per la convivència i altres aposten pel conflicte”, ha diferenciat Ábalos, que no ha assumit cap culpa per la repetició electoral del 10-N i ha acusat la resta de “robar-los el vot”.

En una roda de premsa després que Pedro Sánchez hagi reunit la seva executiva a Ferraz, la mà dreta del president en funcions ha criticat que “hem vist forces polítiques que volen que tot siguin sancions i repressió”. També els ha acusat de “menysprear la independència judicial”, en referència a l’exigència de no indultar els presos polítics. “S’ha de respectar el marc constitucional, però cal donar opcions a la política, que és tant com apostar per la convivència”, ha sintetitzat.

Un cop més, els socialistes han evitat cap mena d’autocrítica per la repetició electoral. Ábalos s’ha mostrat comprensible perquè “les dretes prefereixin repetir a veure si tornant a tirar els daus poden sumar com han fet a Madrid, Múrcia i Castella i Lleó, o almenys reforçar la seva posició interna”. En canvi, ha afegit, “el que no és comprensible és que Pablo Iglesias hagi volgut per quarta vegada en quatre anys donar una bola extra a la dreta”. Davant d’això, ha reclamat una victòria clara del PSOE “que permeti afiançar un govern fort, cohesionat i autònom per a garantir una legislatura llarga i estable que permeti consolar el gir d’esquerres de les polítiques”.

“Va haver-hi unes eleccions, les va guanyar un partit i els altres sense tenir cap alternativa ho han bloquejat”, ha denunciat el secretari d’organització socialista. “Ens han robat el vot, ens l’han usurpat”, ha arribat a dir en aquest sentit. “Han volgut treure aquesta victòria al PSOE a costa de deixar el país sense resposta a les necessitats de la gent”, ha criticat.

Pel que fa a la campanya del 10-N, Ábalos ha assegurat que tindrà un to propositiu, “allunyada del joc brut”, i que no variarà gaire respecte de la campanya del 28-A. “El que es dirimeix no ha variat substancialment: avançar o retrocedir, continuar el gir d’esquerres i donant una resposta dialogada al conflicte territorial o desfer el camí, el que hem aconseguit en aquest breu temps”, ha sintetitzat.

Debat a cinc, amb Vox

Ja de ple en el període preelectoral, els socialistes han convocat per al pròxim dissabte 28 de setembre el Comitè Federal, on s’abordaran qüestions com les candidatures, els pressupostos de la campanya o la composició de la comissió que elaborarà el programa electoral. La intenció, excepte petits canvis, és mantenir les mateixes candidatures. Pel que fa als debats, Ábalos només ha donat per cert que n’hi haurà un a cinc, amb Vox. La resta, ha afegit, ja es veurà. Tot i que no s’ha mostrat molt predisposat a un cara a cara, perquè “hi ha moltes cares”.

El dirigent socialista ha assegurat que no tenen cap mena de por a una desmobilització de l’electorat progressista. “Quan un està convençut i té raons objectives, és capaç de traslladar-ho a la resta”, ha afirmat. De la mateixa manera, ha sostingut que tampoc temen l’efecte d’una possible candidatura d’Íñigo Errejón. “L’espai que ve a representar és una ruptura de l’espai d’on ve”, ha respost.