Direcció idèntica de gairebé tota l’oposició. El PSC, Vox, Ciutadans i el PP han anunciat avui que presentaran diverses peticions de reconsideració per tal d’intentar evitar l’aturada del Parlament que volen impulsar els partits independentistes per fer front al cas de Pau Juvillà. Precisament, aquesta mesura, que és considerada en el reglament de la cambra catalana, permet als grups parlamentaris demanar la reconsideració d’una decisió adoptada per la Mesa del Parlament. L’oposició ja va indicar ahir que faria front a la paralització de l’activitat parlamentària fent ús de tots els mitjans disponibles, inclosa, si fos necessari, la via legal.

 

Els taronges fins i tot aniran més enllà. El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha anunciat que portaran a la presidenta del Parlament davant dels tribunals per “vulnerar el dret de participació política”. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i La 2’, ha explicat que aquesta decisió l’han presa perquè “ara sí” hi ha hagut una constatació dels delictes que creuen que s’han vulnerat. A més, Martín Blanco ha reiterat un cop més que, segons ells, Juvillà “tècnicament, ja no és diputat”, i ha exigit a Borràs que li retiri l’escó.

En la mateixa línia, la diputada taronja Anna Grau ha dit avui mateix que el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, “no deixa de ser una víctima més dels jocs de Laura Borràs”, a qui ha culpat de voler “destruir” el Parlament. “Creiem que Juvillà s’ha convertit en un peó de l’estratègia de Borràs per salvar-se a si mateixa, per aferrar-se a la Mesa del Parlament”, ha dit. En aquesta mateixa línia, ha aprofitat per amenaçar-la amb què pot acabar inhabilitada per desobediència, prevaricació i usurpació de funcions públiques si no retira l’acta del diputat de la CUP.

 

"Ni cinc minuts" per a una estratègia conjunta

L'estratègia de la reconsideració, de moment, no és compartida. Així, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha explicat en roda de premsa que no es tracta d’una maniobra conjunta per part del PSC, Vox, Ciutadans i el PP. Ell mateix, però, ha reconegut que s’han mantingut converses entre les formacions unionistes. “És evident que per defensar que per defensar els drets polítics de l’oposició, les forces polítiques de l’oposició democràtica ens posarem d’acord”, i ha afirmat que no trigarien “ni cinc minuts” en fer-ho. De fet, ha recordat la situació que va donar-se el 6 i 7 de setembre de 2017, quan la majoria independentista va aprovar la llei del referèndum per fer possible l’1-O, i l’oposició va organitzar-se en contra.

"Per tots els mitjans possibles"

Per la seva banda, aquest mateix matí, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha compartit a les xarxes socials una carta que ha enviat a Borràs avisant-la que intentarà revertir “per tots els mitjans possibles” la paralització de l’activitat parlamentària. Posteriorment, i en una entrevista de Catalunya Ràdio, ha considerat una “gesticulació estèril” la decisió d’aturar el Parlament, avisant que assistirien a totes les comissions de la cambra i que els seus diputats seguirien treballant amb normalitat. “Un parlament no pot suspendre la seva activitat, ni en pandèmia l’ha suspesa”.