Nova aliança PSC-Junts al Parlament. Els dos partits han aprofitat la seva majoria per vetar les compareixences de sis figures rellevants del món eclesiàstic, i que havien de declarar a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. Un òrgan que ha arribat amb comptagotes: després de constituir-se el passat mes de novembre, fins a cinc grups van arribar a un acord a mitjans de febrer per registrar un pla de treball i posar-la en marxa. ERC, el PSC, Junts, la CUP i els comuns van proposar inicialment sol·licitar la compareixença de representants eclesiàstics, experts i víctimes d'aquests abusos. Segons els grups parlamentaris, l'objectiu és "analitzar" aquesta xacra "des de la perspectiva de les víctimes, els àmbits institucionals i la resposta de l'administració".

Però la comissió s'ha reunit aquest dilluns per aprovar el pla de treball, i ha saltat la sorpresa quan sis dels compareixents previstos més rellevants han caigut del document. Socialistes i juntaires han imposat la seva majoria per vetar l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas i els bisbes de Solsona i Vic, Francesc Canosa i Roma Casanova, de comparèixer. Tampoc hi assistiran Albert Fortuny Llaveria, membre de l’Oficina de Prevenció d’Abusos de l’Arquebisbat de Tarragona; el mossèn Vicent Benedito i la responsable de l’Oficina d’Abusos de la Diòcesi de Vic, Montserrat Lafuente. En canvi, sí que s'ha aprovat citar el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, malgrat l'oposició del PSC.

Crítiques d'ERC, CUP i comuns

El moviment ha caigut com un gerro d'aigua freda sobre els partits de l'ala més esquerrana. Des de les files d'ERC, Raquel Sans ha remarcat que la prioritat han de ser les víctimes, afegint que la citació d'aquests responsables de l'església era una oportunitat perquè "expliquin" quina feina fan a l'hora d'investigar els casos d'abusos a menors des de dintre de la mateixa institució. Per la CUP, Dolors Sabater ha estat més contundent, lamentant que el consens dels partits s'hagi trencat per "la reticència i la proactivitat del PSC i Junts d'alleugerir la càrrega per a l'església". "Si és veritat que la institució té el compromís amb les víctimes, no hauria de fer por que es demanés la compareixença dels encarregats perquè donin fe del seu compromís", ha llançat. I David Cid, dels comuns, ha expressat la seva sorpresa per la "sacrosanta aliança" entre socialistes i juntaires per impedir la compareixença dels sis representants eclesiàstics.

Per la seva banda, els dos partits assenyalats han volgut sortir a la defensiva per excusar la decisió. Des del PSC, Judit Alcalà ha assegurat que la compareixença d'aquestes sis persones "no aportaria informació diferent" de la d’altres representants eclesiàstics que gestionen directament els processos de denúncia, acompanyament de les víctimes i implementació protocols per detectar nous casos i que també estan citats. "No volem que la comissió es converteixi en un 'pim-pam-pum' contra l'església". I Glòria Freixa, de Junts, ha recordat l'actitud "proactiva" del Papa per investigar els casos, abans de demanar també que es retiri la citació de Josep Canal, en nom de la congregació de La Salle, i de Pere Ferrer, en nom dels Maristes, "perquè ja hi ha citats altres representants d’aquests organismes".