El primer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest 2024 recull una estimació de vot per a les eleccions al Parlament Europeu per al proper 9 de juny. En el cas de Catalunya, la victòria seria per al PSC, que s'imposaria amb un percentatge de vot que aniria del 31 al 35%. La segona posició estaria molt disputada entre Esquerra Republicana (13-16%) i el Partit Popular (12-15%), mentre que la quarta seria en un frec a frec entre Junts per Catalunya (10-13%) i Sumar-En Comú Podem (10-12%). Per darrere d'aquestes cinc formacions, hi hauria Vox (6-8%) i la CUP (2-4%). Aquests darrers, però, no es presenten a uns comicis a l'Eurocambra des del 2004 i encara no han pres una decisió per a la convocatòria electoral d'enguany.

L'enquesta, feta a 2.000 persones entre el 9 de febrer i el 7 de març, no contempla l'efecte de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia o l'anunci d'unes eleccions anticipades al Parlament de Catalunya per al diumenge 12 de maig, a les quals el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'hi podria presentar. Paral·lelament, cal destacar que l'estudi no contempla una assignació d'escons perquè, en el cas dels comicis europeus, la circumscripció és única i els 61 eurodiputats que li corresponen a Espanya s'assignen a escala estatal i no provincial. Això, per tant, impossibilita dir quants escons tindrien els partits catalans, ja que l'enquesta només es fa a Catalunya i caldria conèixer les dades d'arreu de l'Estat.

CEO EUROCAMBRA CAT
Baròmetre del CEO per al Parlament Europeu.

Els socialistes repetirien victòria al Congrés dels Diputats amb un PP que quedaria segon

El baròmetre publicat aquest dijous pel CEO també pregunta per l'estimació de vot al Congrés dels Diputats. De nou, el PSC es confirma com a primera força amb una victòria àmplia (31-35% dels vots i 17-20 diputats). Aquesta dada suposa un repunt respecte a la darrera enquesta del CEO, que baixava els socialistes als 15-18 escons. La tendència, però, que es manté és la segona posició del Partit Popular (6-9 diputats i 13-16%), tot i que ho fa en un frec a frec amb Esquerra Republicana (7-8 actes i 13-16% dels sufragis).

CEO CONGRÉS CAT
Projecció d'escons al Congrés dels Diputats del primer baròmetre del CEO de 2024.

Al seu torn, Junts i Sumar-En Comú Podem empatarien en intenció de vot (10-13%), però els de Míriam Nogueras obtindrien més representació (de 5 a 8 enfront dels 4-6 d'Aina Vidal). Finalment, Vox estaria entre els 2 i 4 parlamentaris (6-8% de les paperetes) i la CUP tindria una mínima opció per tornar a l'hemicicle espanyol (0-1 i 3-4% dels vots).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!