Dissabte va ser la part més visible de la remodelació, amb Pedro Sánchez anunciat en públic els noms dels set nous ministres. Però als canvis de primera fila els segueixen els de l'ombra, el sottogoverno. El mateix dissabte va transcendir la marxa del guru independent Iván Redondo, cap de gabinet del president espanyol, que va ser substituït per una persona de partit, Óscar López. Ara qui dirà adeu serà el periodista Miguel Ángel Oliver, que ocupa la secretaria d'Estat de Comunicació. El seu lloc l'ocuparà un altre home de partit, l'exdiputat del PSC Francesc Vallès. Serà ell qui dirigeixi la comunicació de La Moncloa en la nova etapa que comença.

Francesc Vallès ha parlat aquesta mateixa tarda amb el president Pedro Sánchez, que li ha comunicat la seva decisió, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat. Així, ja està preparant el relleu al capdavant de la Secretaria d'Estat de Comunicació, que culminarà dimarts que ve, amb l'aprovació del nomenament en Consell de Ministres.

Nascut a Reus, de 50 anys, Francesc Vallès va ser, durant tres legislatures, diputat del PSC al Congrés per la demarcació de Tarragona. En aquesta etapa, que va culminar el 2016, va coincidir justament amb Pedro Sánchez i va arribar a ser secretari general adjunt del Grup Socialista. Va ser a la cambra baixa on va establir una bona amistat amb Óscar López, ara cap de gabinet de Pedro Sánchez i que ha repescat Vallès. De fet, el seu càrrec penjarà de López.

El seu perfil escapa el del periodisme i la comunicació, que és el que haurà de gestionar. És doctor en Dret per la UAB, on exerceix de professor en Dret Constitucional, i disposa d'un màster per la Universitat de Georgetown. En els últims anys s'havien imposat justament els periodistes i comunicadors, com el que ara cessa, Miguel Ángel Oliver, que ha acompanyat Sánchez des del 2018. Abans, el president Mariano Rajoy va comptar amb la periodista Carmen Martínez Castro, i el president José Luis Rodríguez Zapatero va combinar: primer el periodista Miguel Barroso i després el polític Fernando Moraleda.

Redondo, primer defenestrat

El primer defenestrat del sottogoverno va ser justament el polèmic Iván Redondo. Ahir, durant els traspassos de carteres, el seu esperit va estar present. El nou ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va admetre que preferiria no ser ministre. “La de cops que m’he alegrat de no ser ministre”, va ironitzar el nou dirigent, que fins ara havia treballat a l’ombra de La Moncloa. “Però ni es pot demanar ni es pot rebutjar”, va afegir després. Va llegir-se com un dard a Iván Redondo, que segons El País hauria demanat aquesta mateixa cartera i va acabar sortint. Pero el mateix ministre ho va desmentir després en una conversa informal amb la premsa.