La proposta de la CUP i els comuns per eliminar tres modalitats de correbous —són les més polèmiques actualment, els bous embolats, els bous capllaçats i els bous a la platja— continua endavant. La iniciativa ha superat el debat a la totalitat i les esmenes presentades per Vox i el Partit Popular han estat rebutjades amb 29 vots en contra (CUP, comuns, tres diputats d'ERC i vuit de Junts), 19 a favor (Vox, Cs i PP) i 83 abstencions (PSC, 30 parlamentaris d'Esquerra i 24 dels juntaires). En aquesta votació, els juntaires han donat llibertat de vot, mentre que els republicans han acordat abstenir-se per tenir en compte les veus de les Terres de l'Ebre (que és on es concentren bona part d'aquests espectacles) i, alhora, permetre que alguns diputats votessin en contra de les esmenes a la totalitat: "Això fa arribar a un consens que no obstaculitza el debat al Parlament", han defensat.

El text registrat pels cupaires i els comuns planteja que "no es pot negar el profund rebuig cap a aquestes pràctiques que impliquen sofriment als animals". En aquest sentit, recorden que l'any 2010 ja es van regular els correbous per "evitar i reduir el patiment d'animals i accidents de persones". Ara, totes dues formacions proposen "fer un pas decisiu eliminant certes modalitats de correbous que generen un major rebuig per l'impacte negatiu en els animals". D'aquesta manera, els anticapitalistes i el grup liderat per Jéssica Albiach introdueixen en la proposició de llei la supressió de les tres modalitats de correbous més agressives, que són els bous a la platja, els capllaçats i els embolats. Alhora, expliciten deixar com a "festes tradicionals amb bous" aquells "espectacles populars en què es deixen anar, s'exhibeixen, es porten, es toregen o corren bous, sense mort de l'animal, i que adopten tradicionalment les modalitats de bous a la plaça, bous al carrer i bou salvatge, i també les exhibicions d'habilitat".

 

Sense unitat de vot a Esquerra i Junts

Aquest és un debat on s'aprecien diferents sensibilitats en el si de formacions com el PSC, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. En aquesta línia, tots tres han coincidit en la necessitat d'escoltar el territori i, particularment, zones com les Terres de l'Ebre, i han advocat per permetre la tramitació de la iniciativa perquè s'abordi en ponència parlamentària amb totes les veus possibles i totes les posicions que hi ha al respecte. En definitiva, la posició d'aquests grups busca un equilibri entre el respecte per les festes i tradicions de les Terres de l'Ebre, però també els drets dels animals i el respecte pel benestar animal perquè no pateixin cap dany. Per aquest motiu, el PSC s'ha abstingut en bloc, fet que no s'ha traslladat a les bancades d'ERC i Junts.

entitats protaurines i antitaurines Parlament 25 octubre 2023   Carlos Baglietto
Tant entitats protaurines com antitaurines han assistit al debat a la totalitat sobre la supressió de tres modalitats de correbous / Foto: Carlos Baglietto.

Els republicans veuen clau treballar amb la ciutadania de les Terres de l'Ebre en aquest tema, han manifestat la seva voluntat d'"aprofundir en clau de benestar animal" i la necessitat d'ampliar el debat per "fer passos cap a una legislació sobre benestar animal molt més àmplia i transversal". Dels seus 33 diputats, 29 s'hi han abstingut, mentre que tres han votat en contra de les esmenes a la totalitat de Vox i PP (són Jenn Díaz, Alba Camps i Carles Castillo). En el cas de Junts, s'ha acordat donar llibertat de vot als seus diputats per les diferents posicions sobre aquesta qüestió, i fonts del partit expliquen que també tenen previst fer-ho així en el debat final de la llei. 23 dels parlamentaris dels juntaires s'han abstingut, mentre que hi han votat en contra els diputats Jordi Fàbrega, Judith Toronjo, Cristina Casol, Jaume Alonso-Cuevillas, Maria Antònia Batlle, Ester Vallès, Pere Albó i Judit Guàrdia.

En el cas de la CUP i els comuns, els diputats que han defensat la proposició de llei han estat Dani Cornellà i Jéssica Albiach. Cornellà ha traslladat que "la qüestió de fons no és si es tracta d'una tradició o no, sinó quin sistema de valors amaga" aquesta pràctica. Per la seva banda, Albiach ha volgut subratllar que no és una iniciativa que vagi en contra dels assistents a aquests esdeveniments ni dels ramaders, sinó que es tracta de vetllar pels drets dels animals. Des del PSC, Joaquim Paladella ha reiterat que "el mínim que es pot exigir" és una ponència i un debat "rigorós" per legislar en aquesta matèria, una premissa que Juli Fernàndez (ERC) ha compartit. Per la seva banda, Ester Vallès, diputada de Junts, ha traslladat la voluntat de "fer compatible els interessos de la societat que avança i lluita contra el maltractament animal" amb els esdeveniments que defensen les Terres de l'Ebre. Finalment, Vox i el PP consideren que no es pot prohibir "el sentiment d'un poble a cop de llei" i que aquestes són unes festes molt "arrelades" a la cultura catalana.