El divendres, hi ha convocada una cimera de l'aigua entre partits que serà decisiva. Després de comprometre's a elaborar un nou decret llei que substitueixi l'actual per consensuar les mesures amb els grups parlamentaris i vist que ERC es va quedar sola al Parlament donant-li suport, el Govern ha intensificat les converses aquesta setmana amb les formacions per poder arribar a un acord a la trobada de divendres. En aquest sentit, ja hi ha intercanvi de propostes i documents i Junts per Catalunya ha plantejat a l'executiu dos "pilars" per al nou decret: la derogació del règim sancionador en el cas d'incomplir les limitacions previstes que incorpora aquest decret de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera —acció que ha suscitat moltes crítiques per part del món local— i que les contractacions i inversions previstes per a l'abastament d'aigua es facin pel tràmit d'emergència, tal com es va fer durant la crisi del coronavirus, apunten fonts del partit.

Aquest és el punt de partida dels juntaires en la negociació, que es mostren oberts a escoltar les propostes que faci el Govern. Respecte al règim sancionador, consideren que s'ha de derogar perquè "no es pot tirar la responsabilitat als altres" i sostenen que, "de la sequera, ens en sortirem si cooperem entre les diferents administracions". En paral·lel, Junts per Catalunya insta a "planificar i contemplar les inversions en obres i actuacions urgents". En aquest sentit, reclamen que l'Agència Catalana de l'Aigua "assumeixi amb caràcter extraordinari el 100% dels costos derivats de les obres i actuacions urgents i prioritàries que correspongui als ens locals". Per fer-ho, aquestes fonts recorden que el decret de sequera de 2008 ja estipulava l'habilitació per tramitar per la via d'emergència els contractes i inversions vinculades a aquesta qüestió, i ara demanen que es faci el mateix "tant per a les entitats gestores com per a les administracions competents en el servei d'abastament".

Inversions de 500 milions d'euros

A parer de Junts per Catalunya, "el gran tema per combatre la sequera a curt termini són les inversions". En aquest context, posen el focus en el romanent de tresoreria de l'ACA, de 500 milions d'euros, segons expliquen. Els juntaires apunten que el Departament d'Economia i Hisenda hauria d'habilitar aquest romanent per a inversions i les desglossen de la següent manera: 250 milions per licitar l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera; uns altres 100 per licitar una nova dessalinitzadora a Cubelles; 50 milions perquè els ens municipals puguin fer les inversions que els permetin millorar el rendiment de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa i la recuperació de pous existents; 50 milions d'euros per a inversions de l'ens Aigües Ter-Llobregat —un fet que troben "imprescindible", atès que proveeix aigua al 80% de la població catalana— destinats a millores de la xarxa de tractament, embassament, distribució i subministrament d'aigua; i els 50 restants, a l'activació de terciaris per millorar la qualitat de l'aigua i facilitar-ne la reutilització.

Per últim, fonts de Junts afegeixen que posaran al damunt de la taula que es demani la "transferència immediata" dels Fons Next Generation pel projecte de racionalització de l'aigua, un reforç de les campanyes de sensibilització, assignar recursos per compensar econòmicament els sectors afectats per la sequera o perquè el sector primari pugui modernitzar els seus sistemes de regs. Altrament, Junts destaca que és necessari nomenar un director d'Aigües Ter-Llobregat. "Esperem que la cimera no sigui per fer només una fotografia", afirmen des del partit. A la cimera de l'aigua, hi assistiran en nom de Junts el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el membre de l'executiva i que formarà part de la llista de Xavier Trias a Barcelona, l'exconseller Damià Calvet.